Les dones pateixen violència laboral sistèmica, però hi ha sectors on la desigualtat és estructuralment més freqüent, perquè hi ha moltes dones en posicions amb nivells salarials baixos i sense autoritat en la presa de decisions.
En el sector de la confecció, la majoria de persones treballadores són dones, majoritàriament joves i migrants. Els càrrecs superiors, però, els ocupen homes. Els sous són insuficients, la pressió per produir és molt alta i moltes vegades les treballadores no tenen dret a l’associació. En cas que hi hagi organitzacions, els homes lideren la majoria de sindicats que existeixen i molt poques dones hi estan afiliades.
Des de la Campanya Roba Neta de SETEM Catalunya, traduïm i fem difusió de l’informe de la Clean Clothes Campaign, on s’exploren les connexions entre l’explotació econòmica i la violència contra les dones treballadores. L’estudi es basa en una investigació a les fàbriques de Bangladesh del Centre de Solidaritat de les Treballadores de Bangladesh (BCWS) i FEMNET. Conclouen que el 75 % de les més de 600 persones entrevistades (642 en total: 484 treballadores i 158 treballadors) van afirmar haver experimentat violència de gènere a les fàbriques i, entre elles, un 75 % són víctimes d’assetjament sexual de manera habitual.