Informe: Els salaris i la violència de gènere

29/juny/2023

Les dones pateixen violència laboral sistèmica, però hi ha sectors on la desigualtat és estructuralment més freqüent, perquè hi ha moltes dones en posicions amb nivells salarials baixos i sense autoritat en la presa de decisions.

En el sector de la confecció, la majoria de persones treballadores són dones, majoritàriament joves i migrants. Els càrrecs superiors, però, els ocupen homes. Els sous són insuficients, la pressió per produir és molt alta i moltes vegades les treballadores no tenen dret a l’associació. En cas que hi hagi organitzacions, els homes lideren la majoria de sindicats que existeixen i molt poques dones hi estan afiliades.

Des de la Campanya Roba Neta de SETEM Catalunya, traduïm i fem difusió de l’informe de la Clean Clothes Campaign, on s’exploren les connexions entre l’explotació econòmica i la violència contra les dones treballadores. L’estudi es basa en una investigació a les fàbriques de Bangladesh del Centre de Solidaritat de les Treballadores de Bangladesh (BCWS) i FEMNET. Conclouen que el 75 % de les més de 600 persones entrevistades (642 en total: 484 treballadores i 158 treballadors) van afirmar haver experimentat violència de gènere a les fàbriques i, entre elles, un 75 % són víctimes d’assetjament sexual de manera habitual.

Noticies

Proposta Òmnibus: La Comissió Europea cedeix davant les grans empreses i traeix les persones treballadores

Proposta Òmnibus: La Comissió Europea cedeix davant les grans empreses i traeix les persones treballadores

Amb la publicació avui de la seva proposta Òmnibus per a la simplificació dels instruments de responsabilitat corporativa i sostenibilitat, inclosa la Directiva sobre Deguda Diligència en Sostenibilitat Corporativa (CSDDD, per les seves sigles en anglès), la Comissió Europea està fent marxa enrere en el seu compromís amb unes cadenes de valor justes i sostenibles.

Treballadores de la confecció de Myanmar segueixen lluitant pels seus drets laborals

Treballadores de la confecció de Myanmar segueixen lluitant pels seus drets laborals

Nombroses treballadores de la confecció de Myanmar que treballen en fàbriques vinculares a empreses estrangeres han patit acomiadaments injustificats, impagaments salarials i amenaces legals en exigir els seus drets. Els casos de Royal Knitting i Honeys mostren la precarietat laboral i la manca de responsabilitat de les grans marques davant les condicions de la seva cadena de subministrament.

Pin It on Pinterest