Informe sobre Transparència

08/setembre/2017

Veure adjunt

La indústria tèxtil té complexes cadenes de producció i responsabilitat en les quals intervenen una gran varietat d’ actors a tots els nivells. Durant molts anys, l’escassa transparència i la manca d’informació sobre les cadenes de subministrament europees han suposat un obstacle per a la millora dels drets humans i de les condicions laborals. Per exemple, després de l’ensorrament del Rana Plaza l’abril del 2013, poder identificar les empreses que s’abastien d’una de les cinc fàbriques de l’edifici va ser crucial per establir responsabilitats i indemnitzar les víctimes. En canvi, ni la Unió Europea ni els Estats membres van ser capaços d’aconseguir aquesta informació. L’única manera d’identificar les empreses europees va anar buscant etiquetes entre les runes.

Segons els Principis Rectors sobre les empreses i els drets humans de l’ONU les empreses i els governs han de comunicar els progressos realitzats pel que fa al compliment del deure de protegir i la seva responsabilitat de respectar elsDDHH i remeiar les vulneracions comeses. Concretament, tant les empreses com els governs han de “conèixer i demostrar” que estan complint amb la seva responsabilitat, i és gràcies a aquest procés d’avaluació i difusió que són conscients de la necessitat de prevenir i abordar els impactes negatius sobre els DDHH. Hi ha la clara necessitat de desenvolupar les normes indicatives dels Principis Rectors per explicar millor en què consisteix que les empreses i els governs actuïn amb transparència.

Noticies

La Campanya Roba Neta adverteix sobre la desregulació de la UE: la proposta Òmnibus soscava la responsabilitat corporativa i els drets humans

La Campanya Roba Neta adverteix sobre la desregulació de la UE: la proposta Òmnibus soscava la responsabilitat corporativa i els drets humans

Amb la proposta Òmnibus, la Comissió Europea prioritza la desregulació en perjudici dels drets humans, els drets laborals i la protecció ambiental en lloc de reforçar la sostenibilitat i la responsabilitat corporativa. Més de 360 organitzacions de la societat civil i sindicats de més de 50 països insten al Consell i al Parlament Europeu a rebutjar la proposta Òmnibus.

Proposta Òmnibus: La Comissió Europea cedeix davant les grans empreses i traeix les persones treballadores

Proposta Òmnibus: La Comissió Europea cedeix davant les grans empreses i traeix les persones treballadores

Amb la publicació avui de la seva proposta Òmnibus per a la simplificació dels instruments de responsabilitat corporativa i sostenibilitat, inclosa la Directiva sobre Deguda Diligència en Sostenibilitat Corporativa (CSDDD, per les seves sigles en anglès), la Comissió Europea està fent marxa enrere en el seu compromís amb unes cadenes de valor justes i sostenibles.

Pin It on Pinterest