Shila Begum – Bangladesh

No he estat capaç de fer res durant vuit mesos. Em sento traumatitzada i el braç em dol. Bàsicament, no puc treballar més i no sé si alguna vegada seré capaç d’entrar en una fàbrica de nou.

Foto: GMB Akash

Per més de dos anys, Shila Begum va treballar a l’edifici Rana Plaza. Primer com a ajudant, eliminant milers de fils de doblers, butxaques i cintura. Després es va traslladar fins a convertir-se en una operadora de costura, amb dos ajudants. Els seus dies eren llargs, en la seva majoria torns de deu hores i ella i les altres dones, en general, tenien tan sols un dia lliure a la setmana.

El 24 d’abril 2013 la vida de Shila va canviar per sempre. El dia anterior, tots els i les treballadors havien rebut l’ordre de continuar treballant quan grans esquerdes van aparèixer a les parets. L’endemà, Shila diu que ningú volia entrar a l’edifici. “Jo torno. Si t’ho ordenen, fas el que et diuen. Però es podia veure la tensió als ulls de la gent “.

Mentre estàvem entrevistant Shila els efectes del trauma que va experimentar aquell dia són molt evidents. Quan el generador a l’habitació on estem asseguts s’encén hi ha pànic als seus ulls i ella diu que té por i demana que ens moguem enfora.

El dia de l’ensorrament només uns minuts després que ella hagués començat a treballar a la seva màquina de cosir, l’electricitat se’n va anar i el generador es va encendre.

Sentí un gran cop i el terra va cedir. La gent va començar a córrer enmig d’un gran caos i el sostre es va veure avall. Aconsegueixo protegir-me el cap, però em vaig quedar atrapada entre les runes. La meva mà es va quedar atapeïda i penso que anava a morir. La gent del meu voltant estava morta, alguns tenien els seus ulls desorbitats i els seus intestins fora.

Shila va estar atrapada entre les runes per un dia complet, igual que molts dels que l’envoltaven mentre menudaven demanant ajuda. Finalment a les 17:00h algú va venir a rescatar-los. ” Ells van tractar de tirar de les plaques de formigó que estaven damunt de nosaltres. Des d’ambdós costats de les plaques la gent tirava de mi i se les van arreglar per treure’m. Però el pes del formigó havia aixafat el meu úter pel que em van portar a l’hospital. A les 23,30 h d’aquell dia em van treure l’úter per complet “.

Shila i la seva filla havien hagut de traslladar-se a Dhaka per trobar feina uns anys abans, quan el seu espòs va morir. Havia passat els últims set anys cuidant dels seus fills però amb la mort del seu marit ja no hi havia cap altra opció i va haver de fer-se càrrec dels ingressos familiars.

Quan van arribar a Dhaka, Shila i la seva filla es van traslladar a una habitació a Savar, una àrea construïda sobre pantans, amb fàbriques disseminades a través d’ella. Un d’aquests edificis de la fàbrica era Rana Plaza.

Shila parla principalment sobre la necessitat de l’educació de la seva filla.

Necessito un tractament mèdic i tinc plans per al futur de la meva filla, així que necessito guanyar diners. Les taxes de matrícula poden ser baixes, però tots els materials que necessitem comprar com les sabates, llibres, uniformes són molt alts. Tinc una filla intel·ligent, però no tinc manera d’obtenir aquests diners ara.

Pin It on Pinterest

Share This