-
En una votació històrica, el Parlament Europeu va aprovar la Directiva sobre la Diligència Deguda per a la Sostenibilitat Corporativa (DDDSC), una llei que representa un primer pas per obligar les empreses a retre comptes sobre les mesures que prenen de protecció dels Drets Humans i el medi ambient.
-
El text que el Parlament va donar llum verda només cobrirà una minoria molt petita d’empreses de la UE.
-
La llei també preveu diferents opcions d’aplicació per als Estats membres i vies de recurs i justícia per a les víctimes. No obstant això, la Directiva continua mancant de normes que eliminin els obstacles als quals s’enfronten les víctimes quan intenten accedir a la justícia als tribunals europeus.
-
El text exclou activitats posteriors al consum com el reciclatge i el tractament en abocadors, la qual cosa suposa una bufetada als qui reclamen una transició justa.
-
El text final no inclou els crucials Convenis de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre Seguretat i Salut en el Treball, deixant les treballadores en condicions perilloses i potencialment letals.
-
La Campanya Roba Neta continuarà defensant normes ambicioses durant la transposició de la llei pels Estats membres.
En l’onzè aniversari de l’esfondrament industrial del Rana Plaza, en el qual van morir 1.138 treballadores i milers van resultar ferides, el Parlament Europeu ha aprovat en una votació històrica la Directiva sobre Diligència Deguda per a la Sostenibilitat Empresarial (DDDSE). Aquesta llei representa un primer pas cap a unes cadenes de valor mundials responsables de produir respectant els drets humans, laborals i mediambiental. La Unió Europea és ara el major mercat mundial que imposa la diligència deguda obligatòria en matèria de drets humans i medi ambient a les grans empreses que operen tant al seu territori com a l’estranger.
No obstant això, la versió de la Directiva aprovada pel Parlament és molt menys ambiciosa que l’acordada al final de les negociacions del diàleg a tres bandes de desembre de 2023. En concret, el text al qual el Parlament ha donat llum verda avui només cobrirà una proporció molt petita de les empreses de la UE, deixarà fora parts crucials de la cadena de valor i conté importants llacunes pel que fa als drets de les treballadores i els drets de les víctimes.
“Els eurodiputats i les eurodiputades han fet història avui, ja que aquesta llei representa un canvi innovador en la forma en què les grans empreses que operen a la UE, incloses les marques de moda i els minoristes, hauran de fer negocis”, ha assenyalat Muriel Treibich, Coordinadora d’Incidència Política de l’Oficina Internacional de la Campanya Roba Neta. “No obstant això, el seu impacte serà lamentablement limitat, ja que molts intermediaris i operadors més petits, encara podran eludir les seves responsabilitats i continuar operant amb impunitat”, ha afegit.
Un aspecte crucial és que la llei també preveu diferents opcions d’aplicació per als Estats membres i vies de recurs i justícia per a les víctimes, inclòs un règim de responsabilitat civil. No obstant això, la Directiva encara no té normes que eliminin els obstacles als quals s’enfronten les víctimes quan intenten accedir a la justícia als tribunals europeus. “Queda per veure si a la pràctica les víctimes podran fer ús del mecanisme de responsabilitat civil i si els Estats membres decidiran abordar aquestes qüestions durant la transposició del text a la legislació nacional“, segons Giuseppe Cioffo, de l’Oficina Internacional de la Campanya Roba Neta.
En la recta final de les negociacions, diversos Estats membres també van decidir reduir l’abast en què la llei s’aplica en tota la cadena de valor d’una empresa, excloent activitats posteriors al consum com el reciclatge o el tractament en abocadors. Segons Giuseppe Cioffo, Coordinador d’Incidència Política de l’Oficina Internacional de la Campanya Roba Neta, “aquesta exempció no respon a les exigències dels qui reclamen una transició justa, una que respecti les treballadores que ja ocupen llocs de treball crucials per avançar cap a una economia circular“.
A més, malgrat els esforços per ampliar el ventall d’instruments internacionals inclosos en la llei, el text final segueix sense incloure explícitament els crucials Convenis de l’Organització Internacional del Treball (OIT) sobre Seguretat i Salut en el Treball. Això deixarà moltes treballadores que produeixen roba per als consumidors europeus exposades a treballar en condicions perilloses que poden tenir conseqüències catastròfiques per a les seves vides, com va demostrar el desastre de Rana Plaza fa onze anys.
Malgrat els seus notables defectes, la directiva aprovada avui marca una fita en la lluita pel reconeixement dels drets humans i l’impacte mediambiental de les activitats empresarials. La Campanya Roba Neta continuarà advocant per normes ambicioses durant la transposició de la llei pels Estats membres.