H&M: salaris de misèria i violacions de la legislació laboral

24/octubre/2018 | Notícies

Destapem la veritat després de la promesa H&M de pagar salaris dignes

Entres a la fàbrica a les 8 del matí, però mai saps a quina hora podràs marxar. A vegades marxem cap a casa a les 4 de la matinada”, diu una treballadora de la fàbrica Koush Moda, “proveïdor d’or” d’H&M a Bulgària.

Els resultats de l’última investigació de la Campanya Roba Neta revelen que moltes treballadores que fabriquen roba per H&M viuen per sota del llinar de la pobresa malgrat que el gegant suec els va prometre pagar salaris dignes al 2018 i que ha fet enganyoses declaracions recentment presumint d’estar fent passos cap als salaris dignes.

Les treballadores entrevistades a l’Índia i Turquia guanyen al voltant d’un terç i a Cambodja menys de la meitat del salari digne estimat. A Bulgària, el salari de les treballadores entrevistades d’una de les fàbriques considerada “proveïdor d’or” no arriba ni al 10% del que necessitaria una treballadora i la seva família per tenir una vida digna.

Exigeix a H&M que compleixi la seva promesa. Participa a la campanya!

L’informe titulat H&M: va prometre salaris dignes, la realitat són salaris de misèria revela que mentre H&M va aconseguir uns beneficis nets de 1.655 milions d’euros el 2017, les persones que confeccionen la roba de la seva cadena de subministrament es veuen obligades a treballar hores excessives per sobreviure.

Treballant hores extres per sobreviure

Els salaris són tan baixos que hem de treballar hores extres només per cobrir les nostres necessitats bàsiques”, diu una treballadora d’una fàbrica classificada com “proveïdor d’or” d’H&M a l’Índia.

Les hores extres en tres de les sis fàbriques investigades sovint excedeixen el màxim legal i és freqüent treballar els diumenges en els quatre països inclosos a la investigació: Bulgària, Turquia, Cambodja i Índia. A Bulgària,les treballadores van informar que han de treballar hores extres només per guanyar el salari mínim legal.

Desmais al lloc de treball

Salaris miserables, hores extraordinàries excessives i la càrrega addicional del treball domèstic deriven en desnutrició, fatiga i desmais en el lloc de treball.

Una de cada tres dones entrevistades a l’Índia i dos terços de les entrevistades a Cambodja que treballen a les fàbriques d’H&M classificades com a “proveïdors d’or”, havien sofert desmais al lloc de treball. Una treballadora índia va informar que les seves companyes de feina van haver de portar-la a l’hospital quan es va colpejar el cap amb una màquina en caure desmaiada. El cop li va causar una hemorràgia interna.

Antecedents de la investigació

Entre març i juny de 2018 es van dur a terme les entrevistes a les treballadores i la investigació documental en el marc de la campanya ‘Fes un gir, H&M!’ (Turn Around, H&M!) coordinada per la Campanya Roba Neta amb el suport actiu de International Labor Rights Forum i WeMove.EU.

La campanya internacional es va llançar al maig del 2018, ja que era evident que H&M no estava complint amb el seu compromís de què tots els “proveïdors estratègics d’H&M han de tenir estructures salarials establertes per pagar un salari digne just al 2018. Per llavors, s’aconseguirà salaris dignes per al voltant de 850.000 treballadores tèxtils”. Al 2013, quan H&M va fer aquesta promesa, aquest número representava el 60% dels productes que provenen de “proveïdors estratègics i preferits” que la mateixa marca descriu com “or” o “platí”. Aquest va ser el criteri per la selecció de les fàbriques investigades.

No es pot confiar en les paraules d’H&M

Sabíem que H&M no havia complert amb el seu compromís a principis d’aquest any, però així i tot algunes de les troballes sobre salaris i condicions de treball a les fàbriques proveïdores d’H&M ens van sorprendre. H&M ha de prendre mesures immediatament per posar fi als salaris de misèria i a les violacions de drets de les treballadores”, va dir Bettina Musiolek de la Campanya Roba Neta i coordinadora de la investigació.

“H&M va fer unes declaracions grandiloqüents la setmana passada, un clar atac preventiu després que els aviséssim dels resultats de la investigació. Les seves afirmacions de progrés es basen en l’engany tenint en compte els objectius que ells mateixos van establir al 2013. Bàsicament, estan tractant d’esborrar de la memòria col·lectiva a aquestes 850.000 treballadores i treballadores a qui se’ls va prometre un salari digne per 2018. No permetrem que això passi”, va dir Neva Nahtigal de l’Oficina Internacional de la Campanya Roba Neta.

Està més clar que mai que no et pots refiar de les paraules d’H&M. En lloc d’exercicis buits de relacions públiques, volem veure canvis transparents en els salaris de les treballadores de la cadena de subministrament d’H&M. Com ja vam comunicar a la mateixa empresa, H&M ha de publicar un full de ruta amb els objectius d’augment del nivell salarial mesurables i amb un termini, detallant com H&M canviarà les seves pràctiques de compres per assegurar que les treballadores obtinguin un salari digne”, va dir Judy Gearhart, directora executiva d’ILRF.

Fes que H&M ens escolti!

H&M no pot seguir fingint que les coses van per bon camí mentre que les treballadores es veuen obligades a treballar hores extres i vivint en la pobresa. Els escandalosos resultats de la investigació mobilitzaran milers de persones preocupades i consumidores conscients a qui els importa el respecte als drets humans i la producció i consum sostenibles”, va dir Virginia Lópex de WeMove.EU.

La campanya internacional “Fes un gir, H&M!” inclou una crida on-line a través de WeMove.EU que exigeix salaris dignes i condicions de treball justes al llarg de tota la cadena de subministrament d’H&M.

La petició ja ha recollit més de 130.000 firmes, participa-hi!
Signa ara: https://act.wemove.eu/campaigns/salario-digno-h&m

Més informació:

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This