Crida per posar fi a la persecució política contra l’activista cambodjà Tola Moeun

27/febrer/2018 | Notícies

Quatre sindicats globals i més de 30 ONG nacionals i internacionals de defensa dels drets humans i dels drets laborals de les treballadores arreu del món s’han unit per demanar que es posi fi a la persecució política de Tola Moeun, activista cambodjà per la defensa dels drets humans.

El 18 de gener de 2018 el diari Phnom Penh Post informava que els fiscals de Cambodja van presentar càrrecs penals i una ordre de detenció preventiva contra Tola Moeun i dos destacats líders de la societat civil, Pa Nguon Teang, advocat per la llibertat de premsa, i Venerable But Buntenh, monjo activista. Tola és el director del Centre per l’Aliança del Treball i els Drets Humans (CENTRAL, per les seves sigles en anglès), i és un reconegut activista per la defensa dels drets laborals a Cambodja. Aquests càrrecs penals, tal com es detalla a la carta, no tenen cap fonament i semblen motivats políticament.

Tola i els altres dos activistes han estat acusats de “violació de la confiança” per suposadament apropiar-se dels recursos destinats a l’enterrament de Kem Ley, un altre activista polític assassinat -tot i que la família de Ley ha declarat que cap dels tres homes acusats han gestionat mai els fons del funeral.

Sabem que els tribunals de Cambodja no són independents sinó que són dirigits pels interessos polítics del Partit Popular de Cambodja. Aquests càrrecs són un intent per part del govern cambodjà de silenciar i castigar una de les principals veus independents del país pels drets humans, que representa els drets dels i les treballadores de la indústria de la confecció del país. Tola Moeun ha ajudat milers de persones treballadores de la confecció a recuperar els seus llocs de treball quan eren acomiadades il·legalment i a obtenir les indemnitzacions que legalment els correspon.

Com a Campanya Roba Neta, fa algunes setmanes vam contactar amb l’ambaixador espanyol a Tailàndia (país on es trobava Tola quan va ser acusat) perquè demanés a les autoritats cambodjanes que retiressin els càrrecs. L’ambaixador va contestar que era conscient del “limitat espai d’actuació de la societat civil a Cambodja” i que treballaria per aconseguir millorar la situació.

Ara, 35 organitzacions internacionals exhortem fermament al govern cambodjà a respectar els drets humans fonamentals i a retirar immediatament els càrrecs contra Tola i les altres dues persones acusades. Per aquest motiu, fem una crida conjunta per la defensa dels drets humans de Cambodja.

“Si les autoritats de Cambodja volen que el país sigui atractiu per a les marques, haurien d’abandonar la repressió i persecució dels líders obrers i altres membres de la societat civil, i retirar tots els falsos càrrecs criminals”, va dir Aruna Kashyap, advocada sènior de la divisió de drets de les dones de l’observatori de drets humans. “Les marques i els governs internacionals haurien d’exigir que es redueixin aquest tipus de casos criminals com a mostra del compromís de les autoritats de Cambodja per protegir i promoure els drets laborals al país“.

Pots descarregar la carta sencera aquí.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This