25 de setembre | Dia d’Acció per un Salari Digne

24/setembre/2024 | Notícies, Salaris dignes

La xarxa de la Campanya Roba Neta uneix forces amb els seus socis i aliats de tot el món per commemorar per primera vegada el Dia d’Acció per un Salari Digne, el 25 de setembre de 2024. El nostre objectiu principal és impulsar un moviment global dedicat a assegurar que totes les persones treballadores rebin un salari que cobreixi les seves necessitats bàsiques. Un salari digne!

En un món injust i desigual com el que habitem i treballem, per a la majoria de les persones treballadores un salari digne continua sent un somni inabastable.
Aquest món, controlat per grans multinacionals, permet que, sota una mateixa marca, una persona pugui guanyar més de 2 milions d’euros al mes, mentre una altra a penes sobreviu amb 175 euros mensuals. Aquesta és la diferència entre el salari d’un director general i el d’una costurera! I tots dos treballen per a la mateixa empresa. No sembla just, ¿veritat?

No obstant això, quan les treballadores de Cambodja, Bangladesh* o Bòsnia i Hercegovina exigeixen un augment salarial, la resposta que reben és que això posaria en risc els beneficis de l’empresa, i que el que demanen és impossible. La realitat és que les multinacionals tenen la capacitat de pagar un salari digne a totes les treballadores de la seva cadena de subministrament i continuar sent rendibles.
Però prefereixen concentrar els beneficis en uns pocs. (*Si vols saber més sobre la lluita pel salari mínim a Bangladesh et recomanem que llegeixis aquest informe).

Aquest model de negoci manté gran part del planeta a la vora de la pobresa extrema, una situació que no només és injusta, sinó insostenible. Sota la pressió de l’opinió pública, moltes empreses parlen avui de sostenibilitat i del seu compromís amb una “transició justa” com a part de la seva estratègia comercial, mentre ignoren per complet que el salari digne és la condició prèvia bàsica per a una veritable transició justa, i un factor essencial per a qualsevol desenvolupament socioeconòmic equitatiu. Estan promocionant la sostenibilitat, però perpetuant l’explotació. Ens volen fer acceptar la pobresa, quan tots sabem que un salari digne per a totes les treballadores és possible!

I el que és més important, simplement estem reclamant el que hem guanyat i el que, per dret, ens correspon després d’una setmana laboral de 40 hores.
Reconeixem el valor del nostre treball i el paper essencial que exercim en la societat. El dret a un salari digne és un dret humà, tal com ho estableix la Declaració Universal dels Drets Humans: «Tota persona que treballa té dret a una remuneració equitativa i satisfactòria, que li asseguri, així com a la seva família, una existència digna». No hi ha dignitat amb salaris de misèria! No hi ha progrés en la incertesa!

Mentre els salaris de les treballadores i treballadors continuïn sent inferiors a un salari digne, seguirem compromesos amb la redistribució justa de la riquesa. Les treballadores tèxtils d’Europa Central, Oriental i Sud-oriental a penes reben un quart del que necessitarien per viure dignament. En aquest dia, la Campanya Roba Neta fa una crida a organitzacions, sindicats i a totes les persones que creuen que un salari digne per a tothom és necessari i possible, perquè s’uneixin a nosaltres en la commemoració del Dia d’Acció per un Salari Digne, el 25 de setembre.

Com pots participar?

  1. Coneix i divulga:
    1. Les demandes de la Campanya Roba Neta a marques i governs
    2. La campanya per un salari digne a Bangladesh
    3. L’estudi: La lluita per un salari mínim a Bangladesh
  2. Sígueu-vos a les xarxes socials i comparteix els nostres missatges
  3. Subscriu-te al nostre butlletí i col·labora amb la Campanya Roba Neta
  4. Si ets periodista i vols cobrir la lluita pel Salari Digne, envia’ns un correu electrònic a comunicacion@setem.org

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This