Exigim l’alliberament immediat dels sindicalistes de Bangla Desh detinguts sota acusacions falses

09/abril/2018 | Notícies

La Campanya Roba Neta demana l’immediat alliberament de set líders sindicals del Centre Sindical de Treballadors de la Confecció a Bangla Desh, detinguts la setmana passada sobre la base d’acusacions aparentment falses presentades contra ells per l’Associació de fabricants i exportadors de peces de vestir de Bangla Desh.

Joly talukdar, KM Mintu, Monjur Moin, Jalal Howladar, Lutfar Rahman i Md Shahjahan, líders del Centre Sindical de Treballadors de la Confecció (GWTUC per les seves sigles en anglès), i Sazedur Rahman Shameem, líder del Partit Comunista de Bangla Desh (CPB per les seves sigles en anglès), van ser detinguts l’1 d’abril després de presentar-se davant el tribunal per sol·licitar una pròrroga de la seva fiança. A Montu Ghosh, també delegat sindical de GWTUC, li va ser concedida la llibertat sota fiança. El 5 d’abril, el Tribunal Superior va acordar concedir una fiança provisional als set, però fins a la data tots romanen sota custòdia a la presó central de Dhaka.

La patronal bangladeshiana, BGMEA, va presentar la demanda contra els líders sindicals després que tingués lloc una protesta pacífica de treballadors i treballadores de la fàbrica de roba Asiana Garment. La protesta va tenir lloc fora de la seu del BGMEA el 31 de gener. Les persones treballadores afirmen que inicialment van ser a l’edifici, juntament amb diversos líders de GWTUC, després de ser convocades a una reunió amb el propietari d’Asiana Garment per negociar el pagament de la indemnització per acomiadament i impagament de salaris a causa del tancament sobtat i indefinit de la fàbrica. D’acord amb els testimonis rebuts d’aquells que van assistir aquest dia, al voltant de 450 treballadores, van arribar a l’hora proposta, però la patronal BGMEA els va dir que no s’havia programat cap reunió. Se’ls va impedir entrar a l’edifici i van decidir protestar pacíficament a l’exterior.

Totes les persones treballadores manifesten que funcionaris del BGMEA van sortir de l’edifici i van intentar acabar amb la protesta confiscant pancartes i micròfons. Poc després, van aparèixer nombrosos homes armats amb vares de ferro i pals que van començar a atacar violentament les persones allà congregades; almenys 20 persones van resultar ferides i van haver de ser ateses a l’hospital. Segons el sindicat GWTUC, les treballadores van intentar presentar una denúncia penal contra els seus agressors a la policia local, però la policia es va negar a prendre’ls declaració.

Immediatament després de l’atac, la patronal BGMEA va presentar una denúncia penal contra dotze persones identificades, que són majoritàriament dirigents del sindicat GWTUC, i contra 150 treballadors no identificats, acusant-los d’intent d’assassinat i vandalisme. El 4 de febrer, dos treballadors van ser arrestats i detinguts; estan empresonats. Dels dotze líders sindicals acusats, només tres estaven realment presents en la protesta que va tenir lloc davant les oficines de la patronal; Joly talukdar, secretària general de GWTUC i Montu Gosh, President de GWTUC, ni tan sols estaven en Dhaka en el moment dels presumptes fets.

Creiem que aquestes detencions tenen una motivació política i representen un intent de silenciar l’actual campanya per augmentar el salari mínim per a les treballadores de la confecció a Bangla Desh a 16,000BDT (157 EUR) al mes, ja que GWTUC ha estat una de les federacions sindicals més actives en aquesta campanya. Les treballadores de Bangla Desh estan entre les pitjor pagades de la indústria de la confecció. El salari mínim és actualment 5,300 BDT (52 EUR / mes); l’últim augment al salari mínim va ser el setembre de 2013 després de la pressió que va rebre el govern de Bangla Desh com a conseqüència de la tragèdia del Rana Plaza.

Volem expressar la nostra solidaritat amb GWTUC i els seus líders sindicals i condemnar enèrgicament aquest atac a un sindicat independent, que exerceix la seva legítima activitat i baralla per un augment salarial molt necessari a Bangla Desh. És enormement preocupant que la indústria de la confecció de Bangla Desh triï una vegada més silenciar i empresonar els activistes sindicals i les treballadores i treballadors de la indústria de la confecció, en lloc de prendre mesures per proporcionar-los el salari digne a què tenen dret.

Fem una crida a la patronal bangladeshiana BGMEA perquè retiri immediatament aquests falsos càrrecs i segui a negociar un augment salarial amb les treballadores i les seves organitzacions sindicals.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This