La Unió Europea, més a prop de la responsabilitat empresarial però amb un llarg camí per endavant

25/febrer/2022 | Notícies

 

La Campanya Roba Neta acull amb cautela la proposta de Directiva sobre la deguda diligència en matèria de sostenibilitat empresarial que la Comissió Europea (CE) va presentar ahir després d’una sèrie de retards.

La introducció d’una obligació vinculant per a les empreses de dur a terme la deguda diligència en matèria de Drets Humans i medi ambient és un pas important cap a la responsabilitat empresarial, però la proposta es queda curta respecte a les recomanacions presentades.

Demanem al Parlament Europeu i al Consell de la Unió Europea que garanteixin que la legislació acabi aportant protecció i garanties encara més sòlides per a les persones treballadores i altres titulars de drets.

Acollim amb especial satisfacció que drets clau com la llibertat d’associació i la negociació col·lectiva, el salari digne, així com la salut i la seguretat hagin estat inclosos explícitament entre els impactes sobre els drets humans que les empreses hauran d’abordar.

Un altre aspecte positiu, encara que amb serioses excepcions, és la possibilitat de responsabilitzar a les empreses pels danys als Drets Humans en les seves cadenes de valor. Instem el Parlament Europeu i al Consell a construir sobre aquesta base i enfortir encara més la responsabilitat corporativa i l’accés de les víctimes a la justícia.

No s’ha de permetre que les empreses transfereixin la seva responsabilitat al llarg de la cadena de valor a través de contractes, o que evadeixin la seva responsabilitat de qualsevol altra forma. Els colegisladors també han de desmantellar les barreres a les quals s’enfronten les víctimes en els litigis transnacionals, no abordats en la proposta actual.

«L’incendi mortal d’Ali Enterprises al Pakistan és un tràgic exemple del que està en joc: una empresa auditora va certificar una fàbrica de roba manifestament insegura poques setmanes abans de l’incendi en el qual van morir més de 250 persones, i les famílies de les víctimes encara han de barallar perquè es faci justícia gairebé una dècada després»,
va dir Neva Nahtigal de la Campanya Roba Neta Internacional.

Entre els aspectes més negatius de la proposta està l’alt llindar referent a la grandària de les empreses, que no s’ajusta als estàndards internacionals com els Principis Rectors sobre les Empreses i els Drets Humans de l’ONU. La proposta de la CE limita l’àmbit d’aplicació a les empreses amb més de 500 empleats / 150 milions d’euros de facturació. Això es redueix a 250 empleats / 40 milions d’euros de facturació per a empreses actives en sectors d’alt impacte, inclosos tèxtils, peces de vestir i calçat, però amb una limitació addicional a sol «impacte advers sever».

Des de la Campanya Roba Neta continuarem exigint que totes les empreses comercials, sense importar la seva grandària o estructura corporativa, estiguin cobertes per la legislació.
“Tals llindars crearien un enorme forat negre on les empreses poden continuar operant sense una rendició de comptes real per les violacions de drets en les seves cadenes de valor. Per tant, és una gran notícia per a milers de petites i mitjanes empreses de moda, però una pèssima notícia per a molts milions de treballadors i treballadores que confeccionen la roba que es ven a les botigues europees», va dir Neva Nahtigal.

Una altra àrea clau en la qual els colegisladors de la UE han de col·locar als titulars de drets fermament en el centre és en l’aplicació de les normes proposades més enllà dels proveïdors directes. La Campanya Roba Neta ha emfatitzat constantment que els esquemes de treball semiformales i informals, així com la subcontractació no oficial i el treball a domicili han de tenir-se en compte en totes les mesures reglamentàries.
«La proposta ha obert un camí que haurà de reforçar-se per a garantir que tots els treballadors i treballadores estiguin protegits. Molts dels abusos de drets humans més atroços, inclosos el treball forçós i el robatori de salaris, ocorren en les últimes baules de la cadena de valor», va dir Muriel Treibich de la Campanya Roba Neta Internacional.

Triebich també va destacar el compromís amb una nova iniciativa legislativa que prohibeix la comercialització de productes fabricats mitjançant treball forçós en el mercat de la UE anunciat el mateix dia en la “Comunicació sobre el treball decent a tot el món per a una transició justa mundial i una recuperació sostenible”.

«La Unió Europea té una oportunitat única per a protegir els drets de milions de persones que produeixen els productes que els europeus usen diàriament. Entre altres coses, els legisladors han de garantir que les empreses adaptin les seves pròpies pràctiques de compra. Això últim no és possible sense el mapatge i la traçabilitat de la cadena de valor que, juntament amb la transparència, ha de ser una de les bases obligatòries de la deguda diligència en general «, va dir Muriel Treibich.
La Campanya Roba Neta fa una crida al Parlament Europeu i al Consell de la Unió Europea perquè aprofitin aquesta oportunitat i adoptin una legislació que respongui adequadament als desafiaments fonamentals i les desigualtats estructurals de les cadenes de valor actuals.

Més informació:

• La Campanya Roba Neta va presentar recomanacions exhaustives sobre la deguda diligència en matèria de drets humans en la publicació de la campanya internacional «Fashioning Justice», que també resumeix algunes de les qüestions clau de la indústria de la confecció. La versió en català està disponible aquí: “Posem la Justícia de Moda”

• Un recent document informatiu titulat «Respectar drets o marcar caselles? (co-publicat amb Public Eye, SOMO i ECCHR) identifica i analitza 12 reptes als quals la Deguda Diligència ha de fer front de manera correcta perquè realment sigui efectiva. El seu enfocament és eminentment pràctic i es basa en l’experiència acumulada sobre quins passos realment poden tenir impacte. El document està disponible en anglès aquí.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This