No més excuses i promeses: les víctimes dels desastres de Bangla Desh han de rebre indemnitzacions

24/maig/2013 | Notícies

24 de maig de 2013. Ha passat un més desde que l’edifici Rana Plaza de Bangla Dehs es va ensorrar damunt milers de treballadors i treballadores  [http://www.guardian.co.uk/world/video/2013/apr/24/dhaka-building-collapse-bangladesh-video]. Avui també fa sis mesos que la fábrica Tarzeen va ensorrarse matant 112 persones [http://www.cleanclothes.org/news/2012/11/25/bangladesh-factory-fire-brands-accused-of-criminal-negligence].

Aquestes dues tragèdies a fàbriques de confecció de Bangla Desh han deixat una xifra oficial de 1.239 morts i milers de persones ferides. Les famílies i les persones supervivents encara les indemintzacions que les firmes internacionals de la moda han promès mentre s’endeuten per sobreviure sense cap font d’ingressos.

És un avenç que les marques es comprometin a millorar la seguretat de les fàbriques en el futur però que no oblidin la seva responsabilitat amb les víctimes!

Les històries de desesperació entre les persones supevivents i les famílies de les víctimes mortals es multipliquen. Què pot fer la dona que explicava que la seva filla de 15 anys, morta en l’ensorrament del Rana Plaza era l’única que proporcionava ingressos a la família? [http://www.itv.com/news/2013-05-20/labels-in-the-dust-families-of-bangladesh-garment-factory-receive-no-compensation-from-western-retailers/].

Les morts són un drama del que es difícil refer-se, però no indemnitzar les víctimes genera encara més drames familiars.

Exigeix a les marques que paguin les indemnitzacions a les víctimes de la factoria Tazreen i de l’edifici Rana Plaza ara! 

S’estima que les compensacions a llarg termini pel desastre del Rana Plaza poden arrivar als 54 milions d’euros. En el cas de la fàbrica Tazreen es calcula que faran falta 5,7 milions d’euros. Les xifres estan calculades en base a indicacions de l’Organitzación Internacional del Treball. Es demana a les marques internacionals que aportin el 45% d’aquests diners y que els empresaris y el govern de Bangla Desh facin front a la resta.

La Campanya Roba Neta exigeix a les empreses que produïen a les fàbriques del Rana Plaza i a Tazreen que:

Es comprometin a pagar immediatament les compensacions a les famílies de les persones difuntes y a les ferides en base als càculs dels sindicats,

Que pactin amb els representants de les vítimes, el sindicat global IndustriALL i els sindicats locals els sistemes de retribució més ràpids i transparents possibles.

El total de les demandes es pot llegir aquí (en anglès): http://www.cleanclothes.org/news/2013/05/02/rana-plaza-demands-to-brands

 Signa la demanda a les marques aquí: http://www.cleanclothes.org/action/current-actions/bangladesh-compensation

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This