Treballadores sense casa ni sou després que tancara la fàbrica

23/gener/2013 | Notícies

Les treballadores d’una fàbrica de roba interior subministradora d’H&M i Walmart a Cambodja estan mantenint una guàrdia de 24 hores fora de la seva fàbrica després que els administradors tancaren l’empresa i es donaren a la fuga, deixant centenars de milers de dòlars en salaris i beneficis no pagats. Les treballadores de Kingsland Garment mantenen un campament davant la fàbrica, amb l’esperança de trobar als administradors si tornen a per la maquinària i els equips a la fàbrica.

Després que la fàbrica tancara inesperadament al desembre, moltes treballadores començaren a ser desallotjats de casa seva per no poder pagar el lloguer. Les treballadores han acampat a les portes de la fàbrica per reclamar els 200.000 dòlars que se’ls déu. La legislació cambodjana estipula la quantitat de la indemnització en funció del nombre d’anys treballats per cada empleat a la fàbrica, però Kingsland els ofereix menys de la meitat.

Les treballadores creuen que la fàbrica va tancar amb intenció d’obrir de nou un cop que s’hagen desfet de les empleades de major antiguitat qui tenen majors sous i beneficis. Pensen que la nova planta serà similar a la d’altres proveïdors de Walmart o H&M que fan servir treballadores temporals que treballen tres mesos. Evitant que les treballadores puguen formar sindicats o tenir alguna seguretat en l’ocupació.

La fàbrica ha estat privada d’un sindicat independent, ja que els representants del que avui és la Confederació Cambodjana de Treballadors de Roba Unió Democràtica (C.CAWDU) van ser acomiadats o agredits en els enfrontaments ocorreguts el 2007 i 2008.

La comunitat internacional pels drets laborals, incloent la Campanya Roba Neta, han emès un comunicat -signat per 17 organitzacions de tot Àsia, Europa i els EUA- en suport de les treballadores de Kingsland. I fan una crida a Wal-Mart i H&M per assegurar que els propietaris de Kingsland paguen tots els salaris i indemnitzacions complint plenament amb la Llei laboral de Cambodja.

La petició també demana que Wal-Mart i H&M porten a terme investigacions immediates i transparents, i insta encaridament al Ministeri de Treball es replantege una nova denúncia independent en relació amb el tancament de la fàbrica.

Veus de les treballadores

Sor Sokty
25-anys d’edat, treballava a la fàbrica durant 5 anys
“Ha estat molt difícil alimentar la meva família. No em puc permetre prou menjar perquè és molt car, i he hagut de demanar prestat molts diners. Dec diners al meu casolà i amenaça amb desallotjar-me. Volem que Walmart i el govern troben una solució apropiada d’acord a la llei. Els treballadors som les víctimes aquí. És molt difícil viure sense un sou adequat”.

Pich Piseth
De 32 anys d’edat, treballava a la fàbrica durant 13 anys
“He vingut per unir-me a la protesta perquè no puc suportar el que l’amo de la fàbrica tancara la fàbrica i no més ens donen 46 dòlar d’acomiadament per cada any treballat. No més volem ser indemnitzats d’acord amb la llei. Alguns de nosaltres portem aquí 10 o 15 anys. La fàbrica no està pensant en els treballadors. Volem que el propietari i Walmart assumeixen la responsabilitat. Prop de 180 treballadors s’uneix a nosaltres cada dia i per la nit entre 30 i 40 treballadors domin davant de la porta de la fàbrica perquè temem que vinguen portar-se la maquinària”.

Ly Omrin
35-anys d’edat, treballava a la fàbrica durant 7 anys
“Abans que la fàbrica tancara, no teníem feina a fer i no més ens donaven la meitat del nostre sou. No és raonable. En aquesta fàbrica hi ha unió, però és la unió pro-fàbrica, mai troben solucions per als treballadors quan tenim un problema “

Heoun Rapi
22-anys d’edat, treballava a la fàbrica durant 8 anys
“Estic embarassada de 6 mesos. És difícil treballar mentre estàs embarassada, però tot i que és difícil he de lluitar. No sé què fer. No puc sobreviure amb la retallada salarial. Protestaré d’aquesta manera fins que hi hagi una solució. Vull que la fàbrica i Walmart s’afanyen a donar-nos la nostra indemnització per acomiadament.”

Peang Keurn
28-anys d’edat, ex treballador
“Vaig treballar aquí durant 3 mesos al 2008. Tenien un munt de problemes en aquesta fàbrica. Era difícil prendre la baixa quan estves ocupat o malalt. Es negaven de manera que havíem d’anar a treballar tot i que estavem malalts. De vegades havíem  de sortir sense permís i quan tornàvem Culpem cara. Teníem sempre la por de perdre la nostra feina. Dins de la fàbrica, feia molta calor, el bany estava molt brut i no hi havia prou aire. Hi havia una gran quantitat de desmais”.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=hlMKKFUJ2NQ&w=560&h=315]

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This