Tres anys després de la signatura de l’Acord de Bangladesh, les fàbriques d’H&M encara no són segures

03/maig/2016 | Notícies

Mentre els i les accionistes d’H&M es preparen per reunir-se demà a Suècia, la Campanya Roba Neta (CCC), International Labor Rights Forum (ILRF), la Red de Solidaridad de la Maquila, i el Worker Rights Consortium han publicat un informe mostrant que la majoria de les fàbriques proveïdores d’H&M a Bangladesh encara no són segures. Tres anys després que H&M es convertís en el primer signatari de l’Acord per la seguretat en edificis i contra incendis a Bangladesh, gairebé totes les seves fàbriques tenen retards en la realització de les reformes requerides. El 70% dels seus proveïdors estratègics encara no han adoptat reformes, que són de vital importància per salvar les vides de les treballadores en cas d’emergència, com per exemple disposar de sortides d’emergència adequades. Coincidint amb el dia de l’Assemblea General Anual d’H&M, activistes de tot el món faran sentir les seves preocupacions davant botigues d’H&M.

Les quatre ONG signants de l’Accord han revisat els proveïdors estratègics d’H&M a Bangladesh, després de dos informes publicats anteriorment, el setembre de 2015 i el gener de 2016. Malgrat alguns avenços visibles, el lent ritme amb què avancen les reformes és preocupant. La nova anàlisi mostra que totes les fàbriques que el gener de 2016 encara tenien portes d’emergència amb cadenats i tancaments, que podien impedir a les treballadores sortir de la fàbrica en cas d’emergència, ja han eliminat els bloquejos. També el percentatge de portes plegables o corredisses s’ha reduït considerablement. El que és preocupant, però, és que el 69% d’aquestes fàbriques no han completat la instal·lació portes a prova d’incendis necessàries per a una sortida segura de les treballadores de la fàbrica. Aquest percentatge és en realitat superior que al gener (que era del 55%) ja que la majoria de les fàbriques han sobrepassat els terminis ampliats que els havien estat concedits i, després d’una nova inspecció, s’ha trobat que encara no havien completat degudament la instal·lació necessària. A més de les 32 fàbriques inspeccionades prèviament, la informació inclou també a 22 proveïdors estratègics addicionals. Aquestes fàbriques addicionals s’han inspeccionat de manera paral·lela a les 32 fàbriques pel que fa a les portes tallafocs. De les 54 fàbriques inspeccionades, el 70% encara no tenen portes contra incendis adequades. Les noves fàbriques inspeccionades estaven pitjor pel que fa a l’eliminació de les portes corredisses i abatibles i portes d’emergència amb cadenats i tancaments.

‘Tres anys després de la signatura de l’Acord, totes les reparacions inicials requerides van molt més enllà dels terminis inicials’, afirma Ineke Zeldenrust de la Campanya Roba Neta: ‘És inacceptable que a la majoria de fàbriques d’H&M les treballadores de Bangladesh encara corren el risc de quedar atrapades a l’edifici en cas d’incendi’.

H&M ha contestat a la nostra campanya amb un major nivell de transparència. La companyia ha publicat una sèrie de gràfics en els que informa del seu nivell de compliment de les reparacions i reformes necessàries amb l’Acord. Segons la pròpia actualització d’H&M, que cobreix tots els seus 255 proveïdors a Bangladesh, totes les portes plegables i corredisses s’han retirat, però el 61% de les fàbriques encara no han completat les reformes previstes de les portes contra incendis. Contràriament a això, en un comunicat anterior, H&M va declarar que ‘les sortides d’incendis són un dels requisits fonamentals d’un proveïdor per tal de ser autoritzat a produir per a H&M’.¹

‘Com a resultat de la pressió de la campanya, H&M mostra nous nivells de transparència, el que és lloable’, ha dit Liana Foxvog de l’International Labour Rights Forum: ‘No obstant això, els números són públics, ara no només són considerablement més baixos que els números obtinguts pels seus principals proveïdors de confiança, sinó que també fan que l’anterior comunicat tranquil·litzador d’H&M sigui qüestionable. H&M també segueix sense informar-nos sobre què està fent la pròpia empresa per accelerar les reformes’.

Malgrat alguns avenços visibles, encara queda molt per fer. CCC, ILRF i United Students Against Sweatshops, fem una crida a manifestar-se davant de les botigues d’H&M el 3 de maig, coincidint amb l’Assemblea General d’H&M a Suècia. Estan previstes més de 25 manifestacions a ciutats de tot el món. Els i les manifestants demanaran a H&M que acceleri les reparacions a Bangladesh per garantir la seguretat a les fàbriques. També informaran als clients i clientes que surtin de les botigues d’H&M de les dificultats que les treballadores que cusen per a H&M poden patir per a sortir de les seves fàbriques en cas d’incendi.

Aquestes reparacions són de vital importància. Al febrer de l’any 2016 va esclatar un gran incendi al proveïdor d’H&M Matrix Sweater, es van impedir víctimes mortals només perquè les treballadores no havien arribat encara al seu primer torn. Abans que es produeixi un proper incendi, és indispensable que H&M posi fi als retards en seguretat. Com el major comprador de peces de roba confeccionades a Bangladesh que és, i la primera empresa a signar l’Acord, les altres empreses es fixen en H&M per a fixar l’estàndard de compliment. Mentre els retards segueixen, demanem a H&M que proporcioni una data realista per a la finalització de les obres, així com a reveli quin tipus de finançament ha proporcionat a les fàbriques per permetre les reparacions oportunes.

Notes:
Els informes del mes de setembre de 2015 i gener 2016 es poden trobar aquí: CCC, ILRF, MSN i WRC. “Retards continuats en les fàbriques proveïdores d’H&M a Bangladesh”   i   “Avaluació del compliment d’H&M amb el Pla d’Acció de Seguretat per a Proveïdors Estratègics en Bangladesh”

La llista actualitzada periòdicament dels plans d’acció correctiva està disponible en http://accord.fairfactories.org/ffcweb/Web/ManageSuppliers/InspectionReportsEnglish.aspx.

La llista de les manifestacions previstes el 3 de maig i els seus voltants es pot trobar aquí: http://www.hmbrokenpromises.com/demonstration-details/.

 

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This