Almenys 10 persones mortes després d’una nova explosió en una caldera a Bangla Desh

11/juliol/2017 | Notícies

L’explosió d’una caldera en una fàbrica tèxtil a Bangla Desh causa la mort d’almenys 10 persones. Les organitzacions pro-drets laborals reiteren la crida perquè es prenguin mesures urgents i s’ampliïn les inspeccions de seguretat de l’Acord a les calderes.

Les organitzacions que signem com a testimonis de “l’Acord sobre Incendis i Seguretat d’Edificis a Bangla Desh” –Campanya Roba Neta, el Fòrum Internacional de Drets Laborals (ILRF per les seves sigles en anglès), el Consorci de Drets de Treballadores (WRC) i la Xarxa de Solidaritat de Maquiles (MSN)- fem la següent declaració en relació amb l’explosió fatal a la fàbrica tèxtil Multifabs, Ltd.

L’explosió de la caldera el 3 de juliol a la fàbrica de Multifabs Ltd., a Bangla Desh va matar almenys a 10 persones, desenes més van resultar ferides i va provocar un col·lapse parcial de la fàbrica. Expressem el nostre condol a les famílies que van perdre als seus éssers estimats en aquest terrible accident. Els nostres pensaments estan amb elles i amb les persones ferides.

Aquesta nova explosió a una fàbrica tèxtil mostra el perill de les calderes mal mantingudes i no inspeccionades en la indústria de la confecció a Bangla Desh.

Actualment les calderes no estan cobertes per les inspeccions de l’Acord sobre Incendis i Seguretat d’Edificis a Bangla Desh, que estipula que la sala de calderes ha d’estar separada de la resta de la fàbrica amb una construcció ignífuga, però no inclou inspeccions de les mateixes per detectar riscos d’explosió. La separació del foc és una mesura insuficient, ja que, com el desastre del dia 3 de juliol, l’explosió d’una caldera defectuosa pot ser suficientment potent com per trencar les parets de l’habitació on es troba situada, es pot estendre el foc i/o causar danys estructurals.

La Campanya Roba Neta junt amb altres organitzacions estem tractant de confirmar quines marques es proveïen de la fàbrica. Diferents fonts apunten a que les empreses membre de l’Acord Aldi Nord i Süd, Dansk Supermarked, Lindex, Metro AG, Stockmann i Takko produïen a la fàbrica. Altres marques que figuren a la pàgina web de la fàbrica amb comandes actualment o recentment són Gorfactory, HFG, Hubermasche, Littlewoods, Mitsubishi Corporation Moda, Newbody, Rex Holm, Scan Wear, Seppälä i Zolla.

L’única manera de prevenir l’explosió de la caldera és assegurar un correcte manteniment realitzant revisions.

L’estàndard de seguretat i el programa d’inspecció de l’Acord han d’ampliar-se immediatament per cobrir la seguretat de les calderes. El Comitè Directiu de l’Acord, el seu òrgan de direcció, haurà d’aprovar aquesta modificació de la normativa de seguretat de l’Acord, i el cos d’inspectors de l’Acord haurà d’afegir capacitat tècnica per aquesta finalitat. Ambdues coses han de fer-se sense demores i s’ha de llançar ràpidament un programa per inspeccionar totes les calderes de les fàbriques que produeixen per les marques signants de l’Acord així com pels minoristes.

Les organitzacions que hem signat l’Acord en qualitat de testimonis, hem defensat des de 2014 que l’Acord ha d’estendre’s a la vigilància de les calderes. Vam fer una nova crida sobre això l’any passat, després d’una altre explosió fatal d’una caldera, aquella vegada en una fàbrica que realitzava l’empaquetament plàstic, no relacionat amb la indústria tèxtil. No hauria de ser necessari un desastre major a una fàbrica de roba per obligar a marques i minoristes a actuar.

A més de la qüestió de les calderes, l’Acord ha d’abordar altres riscos que han causat accidents, lesions i morts a les fàbriques de roba i que actualment estan fora de l’abast del programa de l’Acord. Això inclou defectes en els generadors de les fàbriques, conductes de gas i elevadors de càrrega. L’Acord té amplis i provats programes d’inspeccions i reparació en matèria de seguretat i ha de cobrir tots els riscos significatius vinculats a la seguretat de les fàbriques.

El govern de Bangla Desh, les marques de roba i els propietaris de les fàbriques tenen la responsabilitat de proporcionar la reparació després de falles de seguretat. Així doncs han de garantir un procés ràpid perquè les famílies afectades per l’explosió de la caldera i el foc a Multifabs Ltd., rebin tota l’atenció mèdica necessària, així com el pagament d’indemnitzacions.

Multifabs Ltd. També produïa per almenys una marca membre de “l’Aliança per la Seguretat dels Treballadors de Bangla Desh”, un programa empresarial de seguretat a les fàbriques de roba de Bangla Desh posat en marxa principalment per marques i minoristes nord-americans i canadencs. L’Aliança no cobreix la seguretat de les calderes. La fàbrica apareix a la pàgina web de l’Aliança. La marca de l’Aliança que produeix a la fàbrica hauria d’identificar-se i contribuir a la compensació i atenció mèdica per les víctimes de Multifabs Ltd.

Fa dues setmanes, els sindicats mundials IndustriALL i UNI van anunciar una renovació de “l’Acord sobre Incendis i Seguretat d’Edificis a Bangla Desh” a tres anys a partir de 2018. Instem a totes les marques i minoristes que compren peces a Bangla Desh a signar aquest nou Acord perquè continuïn la seva feina per prevenir aquestes tragèdies en el futur.

Més informació:

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This