Centenars de treballadors i treballadores de Cambodja que produeixen roba per Zara, H&M i Gap, acomiadats per participar en una vaga per un salari digne

13/gener/2011 | Notícies

La Campanya Roba Neta exigeix a les marques de roba Zara, H&M i Gap que pressionin a les seves empreses proveïdores a Cambodja. Aquestes grans firmes de roba tenen un enorme poder d’influència i una gran responsabilitat ja que són els clients més importants de les fàbriques que van acomiadar a 318 persones treballadores per exercir el seu dret a la vaga.

La massiva protesta va tenir lloc el passat mes de setembre i va fer sortir al carrer a més de 200.000 treballadors i treballadores de prop de 90 fàbriques de Cambodja. D’aquesta manera, reclamaven augmentar el salari mínim mensual a 93 dòlars, un mínim suficient per cobrir les seves necessitats bàsiques i les de les seves famílies. Després de tres dies de vaga (des del 13 fins al 16 de setembre), els sindicats van acordar una negociació amb el Ministeri cambodjà d’Afers Socials. Però quan els/les vaguistes van tornar als seus llocs de treball es van trobar amb acomiadaments massius i greus denúncies contra els líders sindicals.

Gairebé quatre mesos després, les persones comiats segueixen sense feina i sense indemnització. Les empreses fabricants fan oïdes sordes tant a l’ordre judicial com als missatges del propi Govern de Cambodja que exigeixen la readmissió.

Què diu el Govern de Cambodja?

Aquestes mesures contravenen la Constitució de Cambodja i la legislació laboral. A més, violen els convenis de l’Organització Internacional del Treball sobre llibertat sindical i negociació col.lectiva. El Govern cambodjà respondre instant els empresaris a retirar els càrrecs judicials i demanant-los que tornin a la taula de negociació. Així mateix, va declarar que no permetria acomiadaments.

Què diuen els tribunals de Cambodja?

A principis d’octubre, els tribunals van dictar una sentència en la qual instaven als empresaris a readmetre les persones acomiadades, així com a les suspeses d’ocupació en un termini de 48 hores. Els empresaris van apel·lar la sentència i molts s’han negat a complir els requeriments judicials en no readmetre a les persones treballadores.

Mentrestant, les principals empreses que es proveeixen d’aquestes fàbriques: l’espanyola Zara, del grup Inditex, la sueca H&M i la nord-americana Gap segueixen sent testimonis silenciosos d’aquesta greu vulneració dels drets laborals. No en va, Zara i H & M són les empreses que més comandes tenen a Cambodja. Per la seva banda, Gap es proveeix a la fàbrica “United Apparel”, involucrada en el greu cas de violació de drets humans contra el sindicalista Sous Chantha.

La Campanya Roba Neta internacional s’ha posat en contacte amb les principals empreses de roba que deslocalitzen la seva producció en les fàbriques involucrades per informar del conflicte i exigir la readmissió immediata i incondicional dels/les treballadors/es, així com una indemnització per compensar aquests últims mesos sense salari. Algunes marques han donat petits passos, però les seves accions han estat clarament insuficients per obtenir un impacte real. Per això, només queda exigir públicament a aquests gegants de la moda low-cost que actuïn amb urgència sobre els seus proveïdors a Cambodja.

Així mateix, està duent a terme una acció urgent instant a l’enviament massiu de cartes a Zara, Gap i H&M per exigir a aquestes firmes que prenguin cartes en l’assumpte.

Envia una carta a Zara, Gap i H&M!

Més informació (també en castellà): www.ropalimpia.org

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This