Començament del TPP a la indústria de la confecció d’Indonèsia

20/juny/2014 | Notícies

Demà es celebra el començament del quart Tribunal Popular dels Pobles (TPP), un judici moral i popular de caràcter no governamental, basat en les convencions dels drets humans. Els TPP estan per sobre de les estructures judicials dels països i representen d’alguna manera la consciència ètica dels pobles.

Aquesta edició està organitzada per organitzacions de treballadores de la confecció i col•lectius internacionals pels drets humans amb la fi d’evidenciar els abusos sistemàtics dels drets humans en la indústria de la confecció d’Indonèsia. El Tribunal Popular d’Indonèsia és el quart del seu tipus que es celebrarà a Àsia, els darrers van tenir lloc a Sri Lanka, Cambodja i l’Índia.

Propietaris de les fàbriques proveïdores, el govern i representants de la indústria, les marques multinacionals i més de 140 treballadores de les fàbriques denunciaran davant d’un panell de jutges de diversos continents la situació salarial de pobresa i les condicions de treball precàries. Els salaris per sota dels nivells de pobresa són un problema constant en la indústria de la confecció d’Indonèsia, amb un salari mínim mensual mitjà per les treballadores d’uns 82€ , que és només el 31% d’un salari digne per mantenir una família.

La denúncia que ha estat recollida, evidencia qüestions com les hores extres il • legals obligatòries, les condicions de producció inhumanes, els impagaments de salaris, la negació sistemàtica dels pagaments de seguretat social, l’assetjament sexual i la discriminació de gènere, i la supressió activa del dret a la llibertat d’associació.

“Un salari digne és la pedra angular per a unes condicions de treball decent”, diu Emelia Yanti de l’Aliança Salari Digne a Àsia. “El pagament d’un salari digne té un efecte positiu en la reducció de les hores extraordinàries i la desnutrició. Vol dir que les treballadores tenen l’opció de rebutjar un treball quan les condicions laborals són insegures i que poden permetre una baixa per malaltia “.

El grup internacional de drets laborals de la Campanya Roba Neta també participarà al tribunal i insta als governs i els compradors internacionals a adoptar les conclusions de debò. Un salari digne és un dret humà que es nega amb total impunitat a la industria global tèxtil, una indústria basada en l’explotació de les treballadores i l’extracció absoluta de la seva plusvàlua. Un sistema global on  les transnacionals exerceixen mecanismes de pressió i es beneficien dels buits legals que genera el fet d’operar a diversos països i tenir subcontractat gaire bé tot el procés productiu.

La lluita per un salari digne implica una lluita de classes per a redistribuir la riquesa, si es queda en mans dels empresaris i polítics mai arribarà a les classes populars. Lluitar per l’augment del salari i l’organització de les treballadores forma part de la lluita contra una vida sense explotació i exclusió, una vida basada en la dignitat de les persones i on les treballadores siguem les protagonistes.

Si vols seguir el tribunal:

Tumbler: http://asiafloorwage.tumblr.com/

Facebook: facebook.com/asiafloorwage

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This