Destacats líders laborals de Bangla Desh perseguits, amenaçats i detinguts

02/setembre/2010 | Notícies

Kalpona Akter, detinguda el passat 12 d'agost

Fa unes setmanes us informàvem de l’assetjament i la intimidació que estan patint les nostres companyes i companys del Centre de Solidaritat dels Treballadors de Bangla Desh (BCWS per les seves sigles en anglès). La nit del 12 agost, vint oficials de la policia van arrestar Kalpona Akter i a Akhter Babul. El teu suport és urgent per aturar la repressió a les organitzacions de defensa dels drets laborals.

El passat 29 de juliol el Govern de Bangla Desh va anunciar l’increment del salari mínima a la indústria de la confecció.  Simultàniament, alts càrrecs del mateix govern van declarar que no es toleraria la situació “d’anarquia” provocada per les obreres i obrers d’aquest sector.

Però el nou salari mínim, fixat en 3.000 Taka (32 €), segueix sent insuficient per satisfer les necessitats bàsiques dels treballadors i les treballadores, que continuen sortint als carrers per protestar. S’han emès ordres de detenció contra centenars de treballadors i treballadores i contra diversos dels seus líders.

Concretament, el Centre de Solidaritat amb els Treballadors de Bangla Desh (BCWS per les seves sigles en anglès) i els seus dirigents s’han convertit en objectius prioritaris d’aquesta ofensiva governamental contra les organitzacions que defensen els drets laborals. En un comunicat oficial del Govern, l’ONG ha estat acusada de “fomentar el malestar i l’agitació en el sector de la confecció”. Els líders de BCWS s’han vist obligats a amagar-se i la policia està agredint i amenaçant a les seves famílies i fustigant els seus col.legues. Si són detinguts corren el risc de ser torturats com ja ha succeït en anteriors ocasions (veure notícia del 2 d’agost de 2010).

Existeixen evidències de que l’empresa Nassa Global Wear està impulsant activament la persecució al BCWS.

Actua ara i demana al govern de Bangla Desh mesures de protecció cap a les i els activistes i treballadors. Envia també una carta de repulsa al Grup Nassa per les seves activitats.

Més informació:

La nova proposta de salari mínim del Govern de Bangla Desh

El 29 de juliol, el Govern de Bangla Desh va anunciar la seva proposta d’elevar el salari mínim mensual a 3.000 taka (32 €). D’aquesta quantitat, 2.000 takas constituiria el salari bàsic mentre 800 takas es pagarien en concepte de lloguer de l’habitatge i 200 takas en concepte de prestacions per salut. El salari del nivell d’aprenent augmentaria a 2.500 takas (€ 27), per sobre dels actuals 1.200 takas (13 €).

L’anunci del Govern va ser una amarga decepció per als treballadors i les treballadores que exigien arribar als 5.000 takas (54 €) mensuals. Els líders sindicals han manifestat repetidament que 3000 taka no són suficients per cobrir les necessitats bàsiques i no cobreixen l’enorme augment del cost de la vida dels últims anys.

Ordres de detenció

Després de l’anunci del nou salari mínim, els treballadors i les treballadores van continuar les protestes als carrers. Es van produir violents enfrontaments amb la policia que es van saldar amb nombroses detencions i milers de denúncies contra manifestants per part de les autoritats policials.

El Govern de Bangla Desh ha acusat als líders de les mobilitzacions de “provocadors”, “sabotejadors” i fins i tot “terroristes”.

El 31 de juliol, un diari de Bangla Desh va publicar una llista de 10 persones buscades pel Govern de Bangla Desh en relació amb els disturbis. Entre els destacats figuren Kalpona Akter, Babul Akhter i l’assessor sindical Montu Ghosh. Ghosh va ser detingut la tarda del 30 de juliol. Altres dirigents sindicals assenyalats en el diari són: Mahbub Islam, Bazlur Rashid Feruz, Moshrefa Mishu, Sultan Bahar, Nasim Nasrin, Ruhul Amin i Abul Hossain.

El grup empresarial Nassa Global Wear

La causa de que el BCWS fos il·legalitzat com a ONG podría trobar-se en el suport institucional que l’organització va oferir als treballadors i les treballadores de l’empresa Nassa Global Wear per formar un grup sindical. Les obreres i obrers d’aquest fàbrica van contactar amb el BCWS l’abril de 2010 per rebre ajuda en la resolució de conflictes laborals.

Els propietaris de l’empresa són militars retirats amb bons contactes entre les elits governamentals i dins de la policia que van poder utilitzar la seva influència per engegar i intensificar la persecució cap al BCWS.

Misteriosament, el BCWS va rebre la notificació oficial  d’il·legalització el 10 de juny, 4 dies després de que els directius de Nassa avancessin la notícia als obrers i obreres de la factoria.

El 19 de juny, l’activista  Mahbub Islam va ser detingut i colpejat per la policia, i Nassa va presentar càrrecs criminals contra ell, dos membres més del BCWS i 57 treballadors de la fàbrica argumentant que havien colpejat als directius, realitzat actes vandàlics i robat béns.

El BCWS ha informat que els disturbis continuen a la fàbrica, incloent pallisses per “pinxos locals” als obrers i les obreres. El 22 de juliol, la televisió de Bangla Desh informava que 40 treballadors van resultar ferits en aquest centre de treball.

El grup Nassa Global Wear produeix roba per conegudes empreses incloent la nord-americana Wal Mart, la francesa Carrefour, la britànica Tesco, i la sueca H&M.

La indústria de roba a Bangla Desh, la columna vertebral de la seva economia

S’estima que al voltant de 3 milions de persones treballen en la indústria de roba de Bangla Desh. La gran majoria són dones. Els ingressos per exportacions de roba representen el 80% dels ingressos per exportacions del país, és la seva principal font de divises. Els salaris de les treballadores de la indústria de roba de Bangladesh són els més baixos del món i no els dóna per cobrir les necessitats bàsiques.

El salari mínim legal a Bangla Desh estava al voltant dels 18 euros al mes (1.662,50 takas) abans de la pujada anunciada-i encara no efectiva-el passat 29 de juliol pel Govern. Amb aquest salari s’està postrat a les treballadores i les seves famílies en la pobresa i hipotecant les seves vides.

D’acord amb els síndicats del país, per cobrir les necessitats bàsiques a ciutats com Dhaka i Chittagong cal ingerir almenys 1.805 calories per dia i persona. El 2006, quan es va aprovar el salari mínim de 18 euros al mes (després de 12 anys congelat), es va calcular que per arribar a aquest consum energètic caldria gastar 15 euros per persona.

Des de 2006, els preus de gairebé tots els aliments de primera necessitat s’han duplicat, i en alguns casos triplicat. Això vol dir que actualment les treballadores de la confecció que guanyen el salari mínim no tenen prou per alimentar-se, i molt menys pagar altres necessitats bàsiques per a elles i les seves famílies. Aquesta és la raó per la qual desenes de milers de treballadors i treballadores continuen prenent els carrers, tancant fàbriques i exigint al Govern que es tripliqui el salari mínim que tot i així seguiria sent molt modest (54 € al mes / 5000 takas).

Les principals empreses de roba del món es subministren a Bangla Desh. Elles també tenen la seva part de responsabilitat en assegurar i contribuir amb les seves accions que la roba que comercialitzen es produeix en condicions laborals dignes incloent el pagament d’un salari digne a les i els treballadors.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This