Dia d’acció per unes fàbriques segures

25/abril/2016 | Notícies

hm_cc_CATGairebé tres anys després que H&M prometés fer que les seves fàbriques fossin més segures, les persones que hi treballen segueixen arriscant les seves vides per cosir les peces d’H&M.
Coincidint amb la reunió que celebraran els i les accionistes d’H&M a Suècia el proper 3 de maig, s’han organitzat múltiples accions a tot el món per exigir a la companyia que compleixi la seva promesa de seguretat.

Uneix-te a les nostres accions:
Barcelona: 19h Davant de l’H&M de Portal de l’Àngel
Tarragona: 18.30h Davant l’entrada del Parc Central


A
ntecedents:
Fa tres anys, el 24 d’abril de 2013, 1.134 treballadores van morir en el major desastre de la història de la indústria tèxtil. L’esfondrament de Rana Plaza, edifici a Bangladesh que albergava cinc fàbriques tèxtils de marques de roba internacionals, podria haver-se evitat si les marques i les seves fàbriques proveïdores haguessin realitzat inspeccions i reparacions de seguretat bàsiques.

Al maig de 2013, quan tot just havien passat unes poques setmanes des d’aquella horrible tragèdia, H&M va ser la primera companyia a signar l’Acord de Bangladesh sobre Seguretat en Edificis i Incendis. L’objectiu de l’Acord, que és legalment vinculant, era aconseguir que les fàbriques compleixin amb els estàndards nacionals i internacionals dels edificis. H&M és la major compradora de roba confeccionada a Bangladesh, amb 229 fàbriques subministradores al país. Així, els defensors i defensores de drets humans de tot el món van aplaudir la seva decisió de donar aquest pas.

Seguint els termes de l’Acord, les fàbriques proveïdores que H&M té a Bangladesh han passat inspeccions de seguretat estructural, de seguretat davant d’incendis i de seguretat elèctrica, realitzades per personal enginyer qualificat, amb un nivell de transparència sense precedents. Aquestes inspeccions van revelar que havia violacions de seguretat en totes i cadascuna de les fàbriques. En signar l’Acord, H&M també es va comprometre a garantir les renovacions necessàries a les fàbriques proveïdores, i es van realitzar les obres oportunes. No obstant això, segons les investigacions de quatre agències d’avaluació, la majoria de les fàbriques proveïdores estratègiques d’H&M no tenen sortides d’incendis adequades.

Dins el marc de la Junta General Anual de la companyia, que reunirà als seus líders i accionistes el proper 3 de maig, les persones consumidores estan exigint a H&M que compleixi la seva promesa de seguretat i pagui per condicionar les fàbriques que confeccionen la seva roba, abans de que més persones treballadores resultin ferides o morin.

Les renovacions pendents inclouen la instal·lació de portes tallafoc, la renovació de les portes amb pany i corredisses de les sortides d’incendis i el tancament de les escales. Fins que aquestes renovacions es completin en totes les fàbriques proveïdores d’H&M, pot ser que moltes persones treballadores estiguin treballant en condicions insegures per a emergències.

L’última d’aquestes emergències va ser un gran incendi que va ocórrer al febrer de 2016 a Matrix Sweaters, fàbrica proveïdora d’H&M. Afortunadament, l’incendi va succeir prop d’un hora abans de l’inici dels torns del personal, així que no hi va haver moltes persones ferides. Però no totes les persones treballadores de les fàbriques proveïdores d’H&M han tingut la mateixa sort. El 2010, 21 persones treballadores van morir en un incendi a Garib&Garib, fàbrica proveïdora d’H&M, per falta de sortides d’incendis adequades.

Si us plau, uneix-te a nosaltres el proper 3 de maig per exigir H&M que garanteixi l’execució de les obres de seguretat necessàries en les seves proveïdores de Bangladesh, perquè no hi hagi més Matrix Sweaters, Garib & Garibs o Rana Plazas.

Aquesta acció és part del Dia Internacional d’Acció per a la Seguretat de les Fàbriques, organitzat per la Campanya Roba Neta, el International Labour Rights Forum i United Students Against Sweatshops. De forma local, aquesta acció està organitzada per Setem Catalunya i Col.lectiu Rets.

Per a més informació sobre aquesta campanya i per enviar una carta de pressió a H&M, visita http://www.hmbrokenpromises.com. Si us plau, Twitteja la teva solidaritat utilitzant el hashtag #hmbrokenpromises.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This