Campanya pel Salari Mínim a Bangladesh: Demanem a les marques que donin suport públicament a l’augment del salari mínim a 23.000tk (195€)

18/octubre/2023 | Llibertat d'associació, Notícies, Salaris dignes

El salari mínim de les treballadores de la confecció a Bangladesh es revisa per primera vegada en cinc anys. Els sindicats de Bangladesh demanen que el salari mínim s’elevi dels 8.000 takes (69€) fins als 23.000 takes mensuals (uns 195€), el mínim imprescindible per poder viure dignament al país. La Campanya Roba Neta demana a les marques que expressin públicament el seu compromís d’assumir l’increment d’aquest cost laboral.

El salari mínim actual a Bangladesh és de 8.000Tk, uns 69€ mensuals. Quan es va establir el 2017 ja estava per sota del llindar de la pobresa i era insuficient per poder portar una vida digna en aquest país del sud d’Àsia. Des d’aleshores, les treballadores han hagut de suportar la pressió addicional de la pandèmia de Covid-19 i l’elevada inflació posterior, sense augmentar els seus salaris.

Cinc anys després de l’última revisió salarial, el govern de Bangladesh ha constituït una Junta Salarial per revisar el salari mínim del sector de la confecció del país, que ocupa uns 4 milions de persones. Els sindicats de Bangladesh demanen que el salari mínim s’elevi a 23.000 takes mensuals (uns 195€). La Campanya Roba Neta se solidaritza amb els sindicats de Bangladesh que lluiten per un salari mínim més alt i més just.

Per a això, la Campanya Roba Neta ha llançat la campanya #23000tk que dona suport a l’augment del salari al mínim imprescindible per viure amb dignitat al país, i insta les marques que s’abasteixen a Bangladesh a expressar públicament el seu compromís d’assumir l’increment d’aquest cost laboral.

Per què s’han de pronunciar públicament les marques sobre aquest tema?

En un sector tan competitiu com el de la confecció, els països que depenen econòmicament de les exportacions de roba solen mostrar-se reticents a augmentar els salaris en el sector per temor que les marques s’emportin la producció a altres països amb menors costos laborals. Bangladesh és un cas paradigmàtic perquè el sector de la confecció representa el 83% dels ingressos totals per exportació del país.

Per aquest motiu, la Campanya Roba Neta insta les marques a mostrar el seu compromís a llarg termini amb el sector de la confecció de Bangladesh donant suport públicament a la demanda de les treballadores d’augmentar el salari mínim a 23.000 Tk, i que es comprometin a assumir l’augment del cost salarial en el preu de compra als seus proveïdors i a proveir-se a Bangladesh després de l’augment del salari mínim.

Atès que les marques estan al cim de la cadena de subministrament i, per tant, són les que més es beneficien de la mà d’obra mal pagada i majoritàriament femenina que produeix els seus productes, tenen la responsabilitat de garantir que aquestes treballadores guanyin un salari suficient per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Algunes de les marques que s’abasteixen a Bangladesh i que s’han mantingut lamentablement inactives en aquest assumpte, malgrat els seus compromisos públics, són: Asos, C&A, H&M, Lululemon, Marks & Spencer, Primark, Zalando, Uniqlo, New Look, Next, Bestseller, Esprit, Aldi…

Negociació salarial en un context extremadament repressiu

La revisió del salari mínim d’enguany té lloc en un moment difícil per al moviment de drets laborals de Bangladesh. El recent assassinat del sindicalista Shahidul Islam és un dur recordatori del context enormement repressiu en què es desenvolupen les negociacions salarials. El 2018, un treballador va morir, desenes van resultar ferits, milers de persones van ser acomiadades, centenars van ser posades en llistes negres pels propietaris de les fàbriques (penjant els seus noms i fotos a les portes de les fàbriques) i es van enfrontar a falses acusacions que comportaven càrrecs penals.

Per això, des de la Campanya Roba Neta instem totes les parts implicades a respectar el dret dels sindicats a defensar pacíficament i col·lectivament les seves legítimes reivindicacions salarials sense temor a represàlies.

Acció reivindicativa a les jornades de “Best of Bangladesh

Durant l’esdeveniment “Best of Bangladesh” celebrat a Amsterdam a principis de setembre i teòricament destinat a “promoure el diàleg sobre la indústria de la confecció a Bangladesh” malgrat que cap sindicat independent va ser convidat a participar, la xarxa Campanya Roba Neta va exigir justícia per a Shahidul Islam i va reclamar al Govern de Bangladesh, a la patronal BGMEA i a les marques que s’abasteixen a Bangladesh que recolzessin la demanda de 23.000 takes.

Com pots donar suport a aquesta campanya?

  • Si vols donar suport a aquesta campanya, pot deixar un comentari a les nostres xarxes socials etiquetant les marques esmentades amb el hashtag #23000tk.
  • Si defenses la moda ètica o ets una persona amb molts seguidors en xarxes socials, contacta’ns per parlar de com pots participar.
  • Si ets periodista i vols cobrir la lluita pel salari mínim a Bangladesh, envia’ns un correu electrònic a comunicacio@setem.org

Més informació?

Consulta aquest document (en anglès).

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This