Més de 300 morts en les fàbriques de confecció de Bangla Desh ensorrades fa 2 dies

26/abril/2013 | Notícies

Segons les organitzacions Bangladesh Textile & Garment Workers League (BTGWL) i Bangladesh Labour Welfare Foundation (BLF) el nombre de morts a l’ensorrament de l’edifici Rana Plaza que es va produïr a Dhaka fa dos dies ja supera les 300.

De les runes del ‘Rana Plaza’ s’han recollit etiquetes i documentació que vinculen el complex amb les marques europees Mango i Primark. A les seves pàgines web les fàbriques sinistrades en aquest edifici de vuit plantes esmenten en el seu llistat de clients a C&A, KIK i Walmart. Les tres empreses internacionals també estaven implicades en l’incendi de fa 5 mesos on van morir 112 treballadors i treballadores no molt lluny de la zona de Savar on abans d’ahir es va produir la darrera tragèdia. KIK també tenia producció a la fàbrica de Pakistan Ali Enterprises, on prop de 300 persones que hi treballaven van morir cremades al setembre de 2012.

La Campanya Roba Neta (CRN) va contactar ahir amb Mango per conèixer la seva relació amb les fàbriques sinistrades. Segons Mango, “no tenen producció en aquestes fàbriques” i les etiquetes trobades s’expliquen perquè estaven en converses amb una de les fàbriques per “una comanda de prova a futur”.

En els propers dies seguirem treballant amb els companys i companyes de Bangla Desh per determinar quines firmes internacionals es proveïen a les fábriques de l’edifici “Rana Plaza”.

Els i les treballadores mortes i ferides estaven produint peces a la fàbrica quan a l’edifici que tenia pisos construïts suposadament de manera il·legal es va escoltar un fort so després del qual hi va haver un ensorrament, deixant només la planta baixa intacta. Un cop més comprovem que les auditories voluntàries utilitzades per les marques per donar seguiment a les condicions de producció de les seves fàbriques han fallat en protegir la vida de les persones treballadores. Aquestes morts innecessàries continuaran llevat que les marques internacionals i el govern de Bangla Desh prenguin mesures.

La CRN lamenta que les tragèdies es succeeixin malgrat l’intens treball de denúncia i suport als col·lectius de persones treballadores de Bangla Desh que va començar el 2005, quan l’ensorrament de la fàbrica “Spectrum” de Dhaka va matar a 64 persones que cosíen roba per Zara, Carrefour i Karstadt Quelle. També lamentem profundament les enormes dificultats que trobem per donar ressò a aquestes tragèdies en els mitjans de comunicació comercials i públics i el silenci mediàtic entorn a les responsabilitats de les empreses transnacionals.

Fotos de la tragèdia a The Daily Star

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=rwI0qvYB1Oc&feature=player_embedded#!]

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This