Amb motiu del Dia del Treball, hem llançat una campanya internacional dirigida a H&M, per demanar-li que faci un gir en la direcció d’abandonar 850.000 treballadores que estan esperant començar a rebre salaris dignes aquest 2018, compromís que la marca va adoptar l’any 2013.
L’any 2013, van publicar el seu “Full de ruta cap a un salari mínim”, en què indicaven que “els proveïdors estratègics d’H & M haurien de pagar un salari mínim digne l’any 2018. En aquell moment, arribaven al voltant de 850.000 treballadores tèxtils”. Aquests centenars de milers de treballadores situades en 750 fàbriques produïen el 60% del que es ven als prestatges d’H&M a tot el món.
Com vam explicar a la carta que vam adreçar a H&M fa uns mesos, aquest compromís públic de la marca que assegurava que les treballadores rebrien salaris dignes -i el full de ruta associat- va rebre una gran cobertura mediàtica l’any 2013. També va ser celebrat per innombrables consumidores que es preocupen per les condicions laborals de les persones que cusen la nostra roba.
Tot i així, a la campanya vam voler ser prudents amb l’optimisme i vam expressar certa decepció, ja que el full de ruta no feia referència a cap salari mínim, entre altres qüestions. “Ara està clar que el nostre escepticisme estava ben justificat. Més de quatre anys després que H & M publiqués el full de ruta, centenars de milers de treballadores que produïen roba d’H & M encara no reben salaris dignes. Segons les xifres d’H & M, les treballadores que produeixen les seves peces a Bangla Desh, per exemple, van obtenir 95 USD per mes l’any 2017, xifra que contrasta amb el salari digne que marca Àsia Floor Wage per a Bangla Desh: aproximadament 448 USD. També és obvi per a qualsevol persona que hagi seguit el cas de prop que H & M està tractant d’amagar el compromís original “, diu Ineke Zeldenrust de la Campanya Roba Neta.
De fet, no només no ha complert amb el compromís, sinó que H&M intenta deixar-lo en l’oblit. Segons l’últim informe de sostenibilitat de la marca, ara l’objectiu és que les fàbriques proveïdores utilitzin el mètode Fair Wage, que enlloc especifica que garantitzi un salari digne a les treballadores. A més, ha fet desaparèixer del seu web els documents del seu compromís original de 2013.
H & M té els recursos suficients per fer front al compromís, l’únic que li manca és voluntat política.
Pots signar la petició per exigir a H&M que compleixi les seves promeses.
Més informació aquí.