L’objectiu de l’esdeveniment és treballar amb aquelles marques que s’han mostrat disposades i compromeses a treballar per un salari digne, però no han fet passos visibles fins al moment. L’objectiu és passar del discurs i de les bones intencions cap a compromisos concrets que tinguin un impacte real en termes salarials per a les persones treballadores del sector tèxtil.
Organitzat per la Campanya Roba Neta, el Fòrum Salari Digne Ja, que tindrà lloc entre el 12 i el 14 d’octubre a Brussel·les, insta els responsables polítics i les marques que passin de les paraules a l’acció. Dotzenes de representants de les persones treballadores de tot el món (Bangladesh, Cambodja, Indonèsia, Índia, Sri Lanka, Haití, Turquia, Geòrgia, Croàcia, El Salvador) seran presents a l’esdeveniment per compartir les seves històries i experiències, juntament amb representants de les marques (Inditex, Primark, C&A, New Look, Pentland, N’Brown, Tchibo, Pentland), responsables polítics europeus, experts i membres d’organitzacions pels drets de les persones treballadores. També discutiran sobre com fer del salari digne una realitat per a totes les persones que treballen en el sector tèxtil.
Per què?
El dret a un salari digne està recollit en l’Article Nº 23 de la Declaració Universal dels Drets Humans. No obstant això, en les cadenes de subministrament de la indústria tèxtil aquest dret fonamental no es respecta. Un salari en aquest sector sol suposar entre un 20% i un 50% d’un salari digne. Per això, les persones treballadores (sovint dones d’entre 20 i 30 anys d’edat) es veuen obligades a fer hores extres per augmentar els seus escassos ingressos, i a més, no tenen opció de negar-se a treballar en condicions poc segures. Una treballadora del sector tèxtil de Bangladesh, per exemple, hauria de treballar més de 22 hores diàries 6 dies a la setmana per guanyar un salari digne.
La Campanya Roba Neta sempre ha donat suport a la lluita de les persones treballadores del tèxtil per a responsabilitzar a les marques de la situació en què es troben les persones que confeccionen la nostra roba. Però això no ho hem fet sense ajuda. Gairebé 120.000 persones europees han signat la sol·licitud d’un Dalari Digne Ja, demanant a les marques i als governadors que no s’endarrereixin i comencin a pagar. Tot i que s’han aconseguint alguns progressos, el canvi no està sent prou ràpid.
Alguns dels moments més interessants del Fòrum Salari Digne Ja seran el lliurament de la petició de Salari Digne Ja amb les milers de firmes que donen suport, la projecció del conegut documental True Cost i la festa per un Salari Digne Ja.
Si encara no ho has fet, tu també pots col.laborar amb la campanya Salaris Dignes signant la petició.