Pallisses i amenaces a sindicalistes a Bangladesh per exercir el seu dret de sindicar-se

14/març/2024 | Notícies

Dos dirigents de la Federació de Treballadors de la Confecció Akota (AGWF per les seves sigles en anglès) van ser amenaçats i violentament colpejats el passat 15 de febrer després d’un intent de les treballadores i treballadors de la fàbrica Libas Textiles (Gazipur) de crear un sindicat de fàbrica que s’unís a la AGWF.

El sindicat de la fàbrica havia sol·licitat el registre conforme a la llei del juliol de 2023, però la sol·licitud va ser rebutjada. La legislació laboral de Bangladesh és restrictiva i arbitrària a l’hora de permetre l’organització de nous sindicats. Les treballadores de Libas Textiles s’havien organitzat per a defensar els seus drets arran de l’increment dels objectius de producció i els continus abusos verbals.

L’agressió als dos representants sindicals (Shariful Islam i Jagdish Babu), enfront de les portes de la fàbrica, ha tingut un efecte fulminant per al sindicat de la fàbrica; sota amenaça de més violència, segrest i fins i tot mort, ha suspès tota activitat. Els dirigents sindicals no poden dormir a les seves cases per por a nous atacs.

Entre les marques que esmenten públicament aquesta fàbrica en les seves llistes de proveïdors figuren H&M, Next i ALDI South. Els registres d’exportació també permeten identificar a la marca polonesa LPP, NKD, Tally Weijl, Kappa, LC Waikiki i C&A com a clients de la fàbrica. Altres marques -que no fan públic el seu llistat de proveïdors, però que han estat identificades pel sindicat- són US POLO, Bonmax, Columbus i Piazza Itàlia. La fàbrica també figurava en la llista de certificació Fairtrade de febrer de 2024.

La Campanya Roba Neta expressa la seva solidaritat amb la lluita i la difícil situació de les treballadores i reivindica el dret a organitzar-se i defensar els seus drets sense patir violència ni dificultats burocràtiques. És de vital importància que totes les marques que es proveeixen en aquesta fàbrica s’assegurin que el seu proveïdor posa fi immediatament a tota violència i amenaces cap a les seves treballadores i el sindicat.

Les violentes agressions cap a dirigents sindicals no és un fet aïllat. El juny de 2023, el dirigent sindical Shahidul Islam va ser colpejat fins a la mort després d’abandonar la fàbrica Prince Jacquard Sweater (proveïdora de New Yorker, Piazza Itàlia i moltes altres marques), on havia acudit per a reunir-se amb la direcció per a reclamar el pagament dels salaris. Entre octubre i desembre de 2023, almenys quatre persones van ser assassinades i moltes més colpejades i ferides o van sofrir persecució legal després de mobilitzar-se per a reclamar millores salarials. Eren empleades de fàbriques que confeccionen roba per a H&M, Best seller, Kontoor Brands i moltes altres marques conegudes. Totes les marques que es proveeixen a Bangladesh han de garantir immediatament que les persones que fabriquen els seus productes tenen llibertat per a organitzar-se en un sindicat sense témer per la seva vida. El dret a la llibertat sindical no ha de quedar només enunciat en els codis de conducta de les empreses multinacionals, aquestes han d’adoptar mesures efectives per a protegir-lo en la pràctica en tota la seva cadena de producció.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This