Grups de drets humans demanen a Nike que pressioni el seu proveïdor Ramatex perquè repagui els abusos comesos en la seva cadena de subministrament a Cambodja

24/juliol/2023 | Notícies, Pay Your Workers

58 destacats grups sindicals i de drets humans exigeixen al gegant de la roba esportiva Nike que posi fi al seu enfrontament amb les treballadores de la confecció tailandeses i cambodjanes per complir per fi els seus compromisos en matèria de drets humans i pagar a les treballadores de la seva cadena de subministrament els 2,2 milions de dòlars en salaris i prestacions impagats que porten esperant des del 2020. A les treballadores de la fàbrica Violet Apparel, propietat del principal soci de fabricació de Nike, el conglomerat multimilionari Ramatex Group, se’ls van negar 1,4 milions de dòlars en beneficis legals des que la fàbrica Violet Apparel va tancar el 2020.

La declaració de solidaritat (a la qual s’ha adherit SETEM) es produeix poc després que el Consorci per als Drets dels Treballadors (WRC) publicarà un informe que no deixa lloc a dubtes sobre qui és responsable de garantir que 1.284 treballadors i treballadores cambodjanes rebin la indemnització terminal que els correspon legalment: Nike i el seu principal proveïdor, el Grup Ramatex.

Nike ha justificat la contínua negativa de Ramatex a pagar als treballadors amagant-se darrere d’una decisió sense validesa legal contra els treballadors de Violet Apparel per part del Consell d’Arbitratge de Cambodja, fins i tot quan Nike es va unir a altres grans marques el 2018 i el 2019 per plantejar directament les seves preocupacions al Govern de Cambodja sobre la disminució de la independència del Consell d’Arbitratge i les amenaces als drets laborals al país. Human Rights Watch va assenyalar que el resultat es va acomiadar del Consell d’Arbitratge era una prova del “Consell d’Arbitratge polititzat”, i el WRC ha descrit en detall com l’excusa utilitzada per Ramatex per acomiadar els treballadors sense pagar-los tots els beneficis era falsa.

Nike ha justificat hipòcritament la contínua negativa de Ramatex a pagar als treballadors amagant-se darrere d’una decisió sense validesa legal contra les treballadores de Violet Apparel per part del Consell d’Arbitratge de Cambodja, fins i tot quan Nike es va unir a altres grans marques el 2018 i el 2019 per plantejar directament les seves preocupacions al Govern de Cambodja sobre la disminució de la independència del Consell d’Arbitratge i les amenaces als drets laborals al país. Human Rights Watch va assenyalar que el resultat es va acomiadar del Consell d’Arbitratge era una prova d’un “Consell d’Arbitratge polititzat“, i el WRC ha descrit com l’excusa utilitzada per Ramatex per acomiadar les treballadores sense pagar-los tots els beneficis era falsa.

Pitjor encara, Nike nega descaradament les proves irrefutables que demostren que els seus productes es van produir a Violet Apparel durant anys, tot i haver rebut fotos de productes de Nike fabricats a la fàbrica, incloses llistes de fils, etiquetes i documents interns de Nike, així com testimonis coherents i creïbles de totes les treballadores que van produir productes de Nike durant anys.

Aquest cas no és l’únic. Nike també està defensant el comportament de la fàbrica Hong Seng Knitting a Tailàndia, on insisteix que les treballadores van donar voluntàriament al seu ocupador els salaris que legalment els corresponien durant la pandèmia, tot i que les treballadores van protestar i denunciar el robatori de salaris a la policia.

Nike s’ha posicionat com l’empresa atípica de la indústria que abusa dels drets, actuant en contra dels seus compromisos en matèria de drets humans i del seu propi codi de conducta; per aquest motiu, una onada d’organitzacions de drets humans i laborals de tot el món s’ha unit per dir prou.

“L’informe del WRC demostra el que ja sabíem: Ramatex i el seu major comprador, Nike, han de garantir que aquests treballadors siguin finalment indemnitzats. No hi ha cap fonament jurídic que justifiqui la seva inacció i no poden apel·lar a una institució viciada a la recerca de protecció”.

Yang Sophorn, president de l’Aliança Cambodjana de Sindicats (CATU).

“El Grup Ramatex no només té l’obligació legal d’indemnitzar les treballadores, sinó que tant ell com el seu major comprador, Nike, disposen dels mitjans financers per fer-ho. Les empreses que s’abasteixen en països com Cambodja han de deixar de beneficiar-se que una legislació laboral sòlida sobre el paper s’apliqui tan malament, deixant les seves treballadores i treballadors sense protecció social. I no oblidem que van intentar sortir-se amb la seva durant una pandèmia.

Niki Gamara, Coordinadora de Crides Urgents per al Sud-est Asiàtic de la Campanya Roba Neta.

“L’empresari va calcular que la meva indemnització era d’uns 500 dòlars, però segons els meus càlculs aproximats la meva indemnització hauria de ser d’uns 5.000-6.000 dòlars, perquè he treballat en aquesta fàbrica durant molt de temps. Des que va tancar la fàbrica no tinc diners per comprar llet per als meus fills. Haig de demanar diners prestats als meus parents per comprar llet”.

Una de les ex-treballadores de Violet Apparel agreujades, mare de dos fills.

Llegiu la declaració completa aquí.

Més informació a payyourworkers.org/ramatex

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This