La demanda “Digueu-nos qui fa les nostres sabates” arriba al Parlament Europeu

21/novembre/2017 | Notícies

Ahir la coalició d’ONG Canvia De Sabates (Change Your Shoes), una part representada dins la xarxa Campanya Roba Neta (Clean Clothes Camaign), va organitzar una taula rodona al Parlament Europeu promoguda per l’eurodiputada Lola Sánchez Caldentey, GUE/NGL; l’eurodiputada Heidi Hautala, Greens-EFA; i l’eurodiputat Arne Lietz, S&D. Les demandes de transparència de la campanya Canvia De Sabates es van debatre amb diputades i diputats del Parlament Europeu, membres de la Comissió Europea, de l’OIT, del sindicat global IndustriAll Europe i representats sindicals i d’ONG.

El 2017, les tres institucions europees van expressar la seva preocupació per les violacions dels drets humans en el sector de la confecció i del calçat i van demanar més accions. La Comissió Europea declara en el seu document de treball que està “compromesa amb la promoció i integració efectiva de la sostenibilitat en el sector de la confecció”. El Parlament Europeu amb la seva Resolució sobre la iniciativa emblemàtica de la UE sobre el sector de la confecció “demana a la Comissió que vagi més enllà de la presentació d’un document de treball i presenti una proposta legislativa amb obligacions vinculants de deguda diligència per a les cadenes de subministrament en el sector de la confecció”. “El Consell encoratja a la Comissió a donar suport a les iniciatives per augmentar la transparència i la traçabilitat en les cadenes de subministrament de peces de vestir” en les seves Conclusions sobre cadenes de valor sostenibles de roba.

“Acollim amb beneplàcit les bones intencions de treballar en millores en el sector de la confecció i del calçat, però més que mai volem veure mesures concretes que les institucions de la UE prenguin en un futur pròxim“, diu José Luis Mariñelarena, coordinador de Canvia De Sabates a l’Estat espanyol, present a l’acte del Parlament.

Rokeya Rafique de l’ONG Karomjibi Nari que treballa amb dones treballadores en el sector del calçat a Dhaka, Bangla Desh, va dir: “Especialment per les dones, l’exposició a la cola i altres substàncies nocives està causant nombrosos problemes greus de salut”. Ahmed Kutubuddin del sindicat BGTLWF afegeix: “Estem lluitant pels nostres drets sobre el terreny però per garantir el compliment dels drets humans i laborals de les persones treballadores a les adoberies de cuir i a les fàbriques de calçat és necessari el suport internacional de la ciutadania i les persones consumidores, així com dels càrrecs polítics europeus i empresarials de les marques“.

De maig a octubre d’aquest any, Canvia De Sabates va promoure una petició online dirigida a marques internacionals de calçat a favor de la transparència en les cadenes de subministrament. 13.606 persones van exigir transparència i mesures concretes per garantir els drets humans dels treballadors i les treballadores de les cadenes mundials de subministrament de calçat i cuir. Aquest suport públic també es va posar ahir sobre la taula al Parlament Europeu per part de la coalició Canvia De Sabates, que actualment està preparant l’entrega de signatures a les marques.

“A la taula rodona es van compartir idees i es van plantejar passos endavant. Canvia De Sabates i la Campanya Roba Neta observarà si la UE i els estats membre implementen les mesures necessàries a què fan referència en els seus documents de treball, conclou Mariñalarena.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This