L’associació Attawassoul continua lluitant pels drets laborals al Marroc

20/gener/2018 | Notícies

L’associació Attawassoul és una de les organitzacions amb més recorregut en la defensa dels drets laborals en el sector de la confecció a Tànger. Fundada l’any 2001 arran d’una trobada internacional de la Campanya Roba Neta, la seva labor ha estat protagonista en diferents moments de les lluites obreres a Tànger, per reivindicar unes condicions laborals dignes. La seva tasca continua malgrat la repressió sindical exercida contra les treballadores i treballadors durant els darrers anys. La responsable i el grup activista de la campanya ens desplacem a Tànger per trobar-nos amb la Fàtima Lamah, actual presidenta de l’entitat.

Des de l’inici de la seva creació, l’associació Attawassoul ha tingut com a objectiu apoderar les treballadores del sector de la confecció en la reivindicació dels drets laborals a través de formacions, tallers i cursos d’alfabetització; assessorant les treballadores organitzades sobre com exigir els seus drets i fent acompanyament en els casos de vulneracions de drets humans per reclamar justícia. Així mateix, va formar en la promoció de la constitució de sindicats i va facilitar un espai de trobada per les treballadores i treballadors on compartir situacions de vulneració de drets laborals i articular lluites.

El 27 d’abril del 2014 Attawassoul va participar en la manifestació convocada per la Confederació d’Obrers on varen assistir més de 300 treballadores i treballadors per exigir millores en les condicions laborals. Després d’aquesta acció, Wafae Charaf, activista marroquí de l’Associació Marroquí de Drets Humans (AMDH) vinculada a Attawassoul, va ser segrestada i agredida físicament per persones vestides de paisà. Wafae i Elkhamilichi van presentar una denúncia de segrest i tortura que va acabar per acusar-la a ella i a Elkhamilichi de falsa denúncia, condemnant-los a dos anys i un any de presó respectivament. Després d’aquest fet, la campanya de repressió i por per part del govern cap a sindicats i les treballadores va ser brutal afeblint els avenços que s’havien aconseguit.

Fàtima Lamah, és l’actual presidenta d’Attawassoul i obrera de la confecció des de fa més de 20 anys. Del 1991 al 1995 va encapçalar la lluita sindical a una fàbrica tèxtil portant-la a assumir la secretaria general del sindicat. Després de quatre anys, l’empresa va acomiadar tota la plantilla afiliada al sindicat i Fàtima va estar dos anys sense poder treballar per constar a ‘la llista negra de persones problemàtiques’. Al cap de dos anys va començar a treballar com a controladora de qualitat i ara treballa com a patronista. A Attawassoul segueixen organitzant formacions en idiomes, comunicació i alfabetització per les treballadores, així com oferint assessorament i capacitació en drets laborals. Actualment tenen reportats una multitud de casos vinculats a l’impagament de la Seguretat Social de les treballadores. La majoria d’elles no tenen estudis i hi ha una alta taxa d’analfabetisme en el sector, convertint-les en candidates perfectes perquè les empreses s’aprofitin de la seva vulneració. L’associació Attawassoul les acompanya a la Seguretat Social a demanar el temps cotitzat per conèixer la serva situació i que puguin denunciar les irregularitats comeses.

IMG-20171207-WA0012

Els salaris continuen sent una de les principals lluites de les treballadores, ja que són molt baixos en comparació al nivell de vida actual a Tànger. La Fàtima comenta que el salari mínim per una jornada completa són uns 2500 dirhams al mes (250 euros) -i en molts casos no s’arriba a aquesta xifra- sou insuficient per cobrir les necessitats bàsiques. “Actualment una habitació sense aigua o llum costa 1000 dirhams al mes (100 euros), més de la meitat del sou se’n va a cobrir despeses de la llar“. Les dones que treballen com a costureres acostumen a cobrar un salari mínim però les que treballen en la neteja o en la fabricació de botons -la majoria menors d’edat- tenen un salari inferior i poden cobrar entre 6 i 8 dirhams l’hora (0,6 i 0,8 cèntims d’euro). Així mateix, les fàbriques incentiven l’acolliment d’estudiants que estan realitzant els seus estudis en costura i, sota l’oferiment de facilitar que tinguin experiència en el sector, s’aprofiten d’una una plantilla jove, sense cotitzar i amb un salari míser.

Tot i que cada cop hi ha més presència d’homes dins el sector tèxtil a Tànger, és una indústria fortament feminitzada i on la presència dels homes es troba principalment en les altes esferes del poder o en càrrecs de responsabilitat. Segons la Fàtima aquest fet és degut a que la indústria del tèxtil és un sector marginat on els homes no hi volen treballar perquè coneixen les vulneracions de drets que s’hi cometen i saben que els salaris són baixos. Malgrat això, la manca d’opcions de treball porta cada cop a més homes a treballar-hi i aquest perfil cada cop és més present a l’associació.

La discriminació de gènere és latent a l’hora d’accedir a formacions o promocions salarials dins l’empresa. Segons explica la Fàtima, també hi ha moltes empreses que obliguen a fer tests d’embaràs a les candidates abans de contractar-les. Així mateix, Attawassoul ha documentat diferents casos d’assetjament i violència física i sexuals en tallers tèxtils però es troben amb que la majoria de víctimes no volen denunciar per vergonya o por de perdre la feina o rebre represàlies.

La Fàtima té molt clar que la tasca de l’associació ha de continuar malgrat les dificultats dels darrers anys, i que la lluita per defensar els drets laborals implica recuperar el moviment social organitzat d’abans i seguir formant les treballadores perquè sàpiguen quins són els seus drets i els puguin exigir. Per aquest motiu, és important mantenir el vincle amb la Campanya Roba Neta com a canal a través del qual visibilitzar les seves lluites en l’àmbit internacional i fer d’altaveu de les seves denúncies.

 

IMG-20171207-WA0009

 

També et pot interessar

Grups de drets humans demanen a Nike que pressioni el seu proveïdor Ramatex perquè repagui els abusos comesos en la seva cadena de subministrament a Cambodja

Grups de drets humans demanen a Nike que pressioni el seu proveïdor Ramatex perquè repagui els abusos comesos en la seva cadena de subministrament a Cambodja

58 destacats grups sindicals i de drets humans exigeixen al gegant de la roba esportiva Nike que posi fi al seu enfrontament amb les treballadores de la confecció tailandeses i cambodjanes per complir per fi els seus compromisos en matèria de drets humans i pagar a les treballadores de la seva cadena de subministrament els 2,2 milions de dòlars en salaris i prestacions impagats que porten esperant des del 2020.

Pin It on Pinterest

Share This