Cinc empreses principals de la confecció: H&M, Inditex (Zara), C&A, Next i Tchibo; s’han retirat com a principals ponents i participants a la Cimera de la Roba de Dacca, organitzada per l’Associació de Fabricants i Exportadors de Peces de Vestir de Bangladesh (BGMEA per les seves inicials en anglès). La seva decisió de retirar-se és una resposta a la campanya de repressió contra el moviment obrer portada a cap pel govern de Bangladesh i els propietaris de les fàbriques durant els últims dos mesos.
Aquestes empreses representen milers de milions de dòlars en compres anuals de peces de vestir per els fabricants de Bangladesh.
L’esdeveniment del 25 de febrer és un acte anual de la indústria tèxtil a Bangladesh. El primer ministre de Bangladesh és l’orador principal. La iniciativa de comerç ètic ETI, que representa nombroses marques de roba, també s’ha retirat, així com l’únic orador programat que pertany a un sindicat.
La decisió sense precedents de les marques de roba i altres actors internacionals de retirar-se de l’esdeveniment és una gran vergonya pel govern de Bangladesh i per la BGMEA. El fet ve a recalcar la creixent preocupació internacional per el deteriorament dels drets laborals a la indústria tèxtil de Bangladesh.
Arrel de les protestes no violentes a Ashulia de les treballadores i dels treballadors que exigien majors salaris al desembre, almenys 34 persones -dirigents sindicals, activistes i treballadores- van ser arrestades i detingudes, moltes durant més de vuit setmanes, tot i no haver-hi proves d’actes il·lícits. Com a mínim 1500 persones van ser acomiadades dels seus treballs. Recentment, la policia va tancar vàries oficines sindicals. Mentre la majoria de persones detingudes varen ser recentment alliberades sota fiança, com a resposta a la pressió internacional, continuen enfrontant-se a càrrecs criminals que comporten llargues penes de presó i han de fer compareixences freqüents al jutjat, en alguns casos nou cops al mes.
Md Ibrahim, un dels dirigents sindicals empresonats, diu: “sembla que hi hagi un esforç pactat per part de la indústria i del govern per suprimir qualsevol activitat que busqui permetre als treballadors i treballadores gaudir dels seus drets… Això té un efecte esgarrifós en l’organització”.
La repressió ha estat condemnada internacionalment. Human Rights Watch va trobar que les circumstàncies de moltes de les detencions després de les vagues de Ashulia apuntaven a l’abús dels poders policials per motius polítics per prendre represalies contra dirigents sindicals, més que acusacions creïbles de crims. En una redacció editorial, The New York Times va qualificar les accions del govern com un intent “d’intimidar als treballadors i treballadores i de mantenir Bangladesh com un país de salaris baixos”.
Mirjam van Heugten de la Campanya Roba Neta diu: “Clarament la nostra campanya laboral a nivell mundial #EveryDayCounts #WagesNoJail dirigida a les marques vinculades a aquesta repressió està tenint un impacte. Amb aquest boicot a la Cimera de BGMEA, les principals marques estan enviant un missatge clar a BGMEA i a les autoritats de Bangladesh: llevat que totes les persones detingudes siguin posades en llibertat, es retirin els càrrecs infundats i es detinguin altres actes d’intimidació i fustigació als sindicats, no podran participar de manera creïble a una cimera sobre el “creixement sostenible” de la indústria”.