Manifestació a Buenos Aires per repudiar els alts nivells de tuberculosi que afecten les persones treballadores de les fàbriques tèxtils a l’Argentina

03/març/2010 | Notícies

Manifestació a Buenos Aires per repudiar els alts nivells de tuberculosi que afecten les persones treballadores de les fàbriques tèxtils a l'Argentina

Els informes de diversos hospitals públics donen compte any rere any del creixement de la tuberculosi entre els i les cosidores de les fàbriques i els tallers clandestins. Les altes taxes de persones infectades són el producte de l’amuntegament, la manca de bona alimentació i el poc descans.

Reynaldo, cosidor d’una fàbrica que produeix per a Adidas i Puma a l’Argentina-SPORTECH-, va contraure un greu quadre de pneumònia i tuberculosi. Tot i això, va ser obligat a treballar una setmana més perquè per la patronal i el metge del Sindicat Obrer de la Indústria del Vestit i Afins (SOIVA) només era un “cop de calor”. El quadre es va agreujar ia la setmana següent va haver de ser atès en una clínica de l’Obra Social, que va confirmar la tuberculosi, però va deixar al pacient al carrer i sense derivació per falta de llits. Finalment, va ser atès en una altra clínica, però el van deixar a la cura de la seva senyora embarassada de vuit mesos i sense màscara.
La intervenció de persones delegades de diverses fàbriques i periodistes, a més del temor a l’escàndol, van obligar a SOIVA a millorar-li la atenció, però els i les cosidores de diverses fàbriques afirmen que aquest calvari és quotidià. Per denunciar aquesta situació, el passat 26 de febrer la Unió de Treballadors Cosidors (UTC), el sector gremial de l’Albereda, es va mobilitzar fins a les portes de la Clínica l’Esperança, on havia estat deixat literalment al carrer Reynaldo Tola Yupanqui.

La marxa va ser integrada per persones delegades i treballadores d’altres grans fàbriques (com Spring que produeix Levi’s, i Soho, entre d’altres). La protesta es va desenvolupar amb normalitat sense interrompre l’activitat de la clínica. Es van enganxar cartells que simbolitzaven una clausura “per males praxis i abandonament de persones” i l’activitat es va tancar amb els discursos dels delegats de Levi’s i Puma-Adidas, que van expressar la responsabilitat de les empreses juntament amb el sindicat i l’Obra Social.

“Tots són còmplices de l’avanç de la tuberculosi sobre els cosidor. Ells saben que aquesta és la nostra primera acció i que no quedarà aquí. Encara cal sumar més companys a la lluita, més fàbriques, perquè la vida dels companys i les seves famílies no segueixin valent res “, van assenyalar.

Font de la informació i fotografia: La Alameda

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This