Marques europees acorden indemnitzar a les víctimes de Tazreem

17/abril/2013 | Notícies

El passat dilluns es va celebrar a Ginebra una reunió per debatre un pla de compensació de 5,7 milions de dòlars nord-americans dirigits a les víctimes de l’incendi de Tazreen a Bangladesh. En aquesta tragèdia que va tenir lloc al novembre passat van morir 112 treballadors i treballadores i hi va haver més d’un centenar de persones ferides. La reunió va ser organitzada per la IndustriALL Global Union i va comptar amb la participació de les principals marques tèxtils europees, a més d’un sindicat de Bangladesh, la Campanya Roba Neta i Worker Rights Consortium.

En una mostra escandalosa d’indiferència davant el patiment de les famílies de Bangladesh, les principals empreses tèxtils de EE.UU implicades en aquest incendi (Walmart, Sears / Kmart i Disney), no van assistir a aquesta reunió i es van negar a pagar una indemnització a les víctimes. Segons les proves recopilades Walmart va ser el major comprador de la fàbrica Tazreen.

Al contrari que les seves homònimes nord-americans, les europees C&A (Països Baixos), KIK (Alemanya) i El Corte Inglés (Espanya) van assistir a la reunió i van acordar fer contribucions substancials al pla de compensació per a les famílies de les víctimes mortals i de les persones ferides. La marca italiana de roba Piazza Itàlia no va assistir, però s’ha compromès a participar en el muntant econòmic.

“Ens hem posat d’acord per confirmar les quantitats que les empreses pagaran a final de mes”, va dir el secretari general de IndustriALL, Jyrki Raina. “Les famílies de les víctimes mortals i les persones ferides ja han esperat massa temps”.

Altres empreses que es van proveir en Tazreen i que no van assistir a aquesta cita Li&Fung (Xina), Teddy Smith (França), Edinborough Woolen Mills (Regne Unit), Dickie (EUA) i Karl Rieker (Alemanya). Li&Fung, però, s’ha compromès a pagar compensacions.

El pla de compensació, desenvolupat per IndustriALL i les seves filials a Bangladesh amb el suport de grups internacionals de drets laborals, es basa en la fórmula de compensació utilitzada en altres incendis recents. Aquests precedents van ser l’incendi de desembre el 2010 a la fàbrica “That ‘s It Sportswear”, proveïdora de GAP i altres marques de Estats Units, i el foc al gener de Smart Export Garments, que produïa roba per a Inditex, entre altres marques transnacionals. Els detalls del pla es resoldran en una propera reunió que tindrà lloc a Dhaka, Bangladesh. En principi s’ha establert finals de mes perquè es produeixi les indemnitzacions previstes.

Com diu Ineke Zeldenrust de la Campanya Roba Neta: “Una vegada més fem una crida a Walmart i a les altres grans empreses que es van proveir a Tazreen i que no s’han adherit al pla de compensacions per ajudar les famílies de les víctimes mortals i persones ferides perquè canviïn la seva postura immobilista. La seva negativa a fer-ho indica una sorprenent falta de preocupació pels drets i el benestar dels treballadors i treballadores que fan la seva roba i que, en aquest cas, va tenir un desenllaç fatídic amb la mort de més de un centenar de persones “.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This