Nombroses marques continuen amb els deures sense fer: encara han de signar l’Acord de Seguretat del Pakistan

24/juliol/2023 | Notícies, Seguretat i salut

El gener del 2023, després d’anys de campanya per part de sindicats i organitzacions de defensa dels drets humans, anunciàvem qui eren les primeres marques a comprometre’s amb el programa de seguretat a les fàbriques tèxtils del Pakistan. Aquest programa segueix el model de l’Acord de Bangladesh signat després de l’esfondrament del Rana Plaza el 2013.

Després de les adhesions de les empreses membres del comitè directiu de l’Acord del Pakistan (Bestseller, C&A, H&M, Inditex, Otto Group i PVH Corp.), es van sumar 30 marques al llarg del primer mes. Però el ritme aviat es va alentir. Al cap de sis mesos, 65 marques internacionals s’han compromès amb l’Acord del Pakistan que protegeix la vida de les persones que treballen a les seves fàbriques proveïdores. L’última a fer-ho ha estat la nord-americana Gap Inc. (Banana Republic, Gap, Old Navy).

Moltes marques continuen mirant cap a una altra banda i posant en greu risc les vides de les treballadores.
L’èxit de l’Acord Internacional sobre Salut i Seguretat en la Indústria Tèxtil i de la Confecció ha quedat àmpliament demostrat a Bangladesh: ha aconseguit que les fàbriques de roba on treballen 2,5 milions de persones siguin més segures i, sens dubte, ha salvat vides. Tot i així, i malgrat que Pakistan és un altre dels països amb risc elevat d’accidents fatals a les fàbriques tèxtils, moltes marques continuen ignorant la realitat.

Entre elles es troben marques que tampoc van assumir la seva responsabilitat a Bangladesh i que recentment, amb motiu del desè aniversari de l’ensorrament del Rana Plaza, van ser objecte de pressió internacional: IKEA, Levi’s, Kontoor Brands (Lee, Wrangler), Amazon i Decathlon. Cap d’elles s’ha compromès amb la seguretat de les persones treballadores a Bangladesh, ni tampoc al Pakistan.

Altres marques que sí que van demostrar el seu compromís amb la seguretat a Bangladesh, però també estan trigant a signar l’acord del Pakistan malgrat tenir un volum important d’aprovisionament són: Boohoo, Esprit, Fruit of the Loom, Lidl, Matalan, Missguided, Target Austràlia o The Very Group.

I les espanyoles?
Cortefiel (Grup Tendam), és una altra de les marques que actua com a free rider, malgrat subministrar-se a Bangladesh i Pakistan, no s’ha compromès a dia d’avui amb la signatura de l’Acord Internacional (ni amb el seu antecessor, l’Acord de Bangladesh). Tampoc s’ha adherit a l’Acord del Pakistan.

El Corte Inglés, Inditex i Mango es troben entre les signatàries de l’Acord Internacional i de l’Acord del Pakistan.

Mayoral i Desigual, que sí que van signar l’Acord de Bangladesh el 2018 (i 2013 en el cas de Majoral), es van despenjar de l’Acord Internacional el 2021.

Quins són els elements fonamentals que confereixen credibilitat a l’Acord del Pakistan?
L’Acord de Pakistan és:

  • jurídicament vinculant per a les marques;
  • després de realitzar inspeccions exhaustives de salut i seguretat per identificar fallades en matèria de seguretat, imposa plans de renovació amb terminis concrets per eliminar aquests perills;
  • garanteix que els proveïdors disposin dels recursos necessaris per pagar les renovacions;
  • proporciona als treballadors una via confidencial per exposar les seves queixes en matèria de seguretat i salut i garantir una ràpida acció correctiva; i
  • documenta els seus resultats mitjançant una extraordinària transparència pública.

Tots aquests elements permeten protegir les treballadores i els treballadors de les fàbriques pakistaneses on se subministren les marques internacionals signatàries.

Mentre les marques es prenen el seu temps, les treballadores arrisquen les seves vides.
Les deficiències en matèria de seguretat són un problema sistèmic que no pot resoldre una sola marca. Més de 250 treballadors van morir en l’incendi de la fàbrica Ali Enterprises a Karachi el 2012, el més mortífer de la història de la indústria tèxtil mundial.

El recent incendi i ensorrament de la fàbrica Usman & Sons al Pakistan demostra que, fins que no s’iniciïn les inspeccions i s’apliquin els plans de mesures correctores, es poden produir incidents mortals en qualsevol moment. Entre les runes es van trobar etiquetes de la cadena de supermercats Alcampo. Aquesta empresa va signar els acords de Bangladesh el 2013 i el 2018, però no ha signat l’Acord Internacional del 2021, ni l’Acord del Pakistan. La seguretat de les persones treballadores en aquests països depèn que les marques internacionals assumeixin i mantinguin el seu compromís amb aquests programes de seguretat, que són legalment vinculants i han demostrat resultats reals.

“Necessitem que totes les marques amb producció al Pakistan signin l’Acord al més aviat possible. I, un cop les marques signin, no s’han d’asseure i relaxar. Només quan comencin les inspeccions i els treballadors puguin presentar les seves queixes, començarà a disminuir realment el risc que es produeixi el proper incendi o ensorrament en una fàbrica.”

Nasir Mansoor, Secretari General de la Federació Nacional de Sindicats del Pakistan.

“En signar l’Acord del Pakistan, les marques i els minoristes es comprometen a garantir la seguretat de les fàbriques de la seva cadena de subministrament al Pakistan. Això requereix un suport actiu al programa i als proveïdors, inclòs el compliment de l’obligació de garantir que les mesures correctores siguin econòmicament viables per a les fàbriques. Les marques hauran de reflectir el seu compromís amb la seguretat de les fàbriques en els preus que paguen a les fàbriques perquè les millores reals siguin possibles”.

Ineke Zeldenrust, coordinadora de la xarxa internacional Campanya Roba Neta.

“Les treballadores del Pakistan ja han esperat bastant. Les solucions existeixen, però algunes marques continuen arriscant la vida de les treballadores i eludint la seva responsabilitat. Demanem a les marques i als minoristes que accelerin i facin de la participació en l’Acord del Pakistan una prioritat absoluta”.

Zehra Khan, secretària general de la Federació de Treballadores a Domicili.

Més informació:
La llista actualitzada de les marques que han signat l’Acord Internacional es pot consultar a: https://internationalaccord.org/signatories/

També es pot consultar un resum de les marques que no han signat https:// cleanclothes.org/campaigns/the-accord/brand-tracker

Rastrejador d’incidents lligats a la falta de seguretat a les fàbriques tèxtils: https:// cleanclothes.org/campaigns/the-accord/deaths-and-injuries-in-the-global-garment-industry

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This