Com a consumidores, el mercat ens ha ensenyat a esperar moda barata i ràpida. Estem entrenades per anar de compres sovint i sucumbir constantment a les noves tendències, les quals, en molts casos, no són més que una estratagema de màrqueting per mantenir-nos dins del cicle comercial. Els preus de les peces i accessoris que es venen a les cadenes de moda ràpida faciliten en gran mesura aquest patró de consum, i les seves campanyes publicitàries fan que sembli tot molt atractiu. Però la moda ràpida és barata per alguna raó i els minoristes no estan pagant el preu real que costa fabricar peces de vestir d’una manera raonablement responsable.
Per a nosaltres és fàcil oblidar els abusos contra els drets humans i laborals, el dany al medi ambient i les pràctiques comercials corruptes i mirar cap un altra banda. Bangladesh és un país que està molt lluny i els pantalons a 24€ fan bona pinta a l’anunci, sobretot quan el nostre pressupost per a roba és limitat. D’altra banda, la moda ràpida ens arriba en un format tan accessible que és difícil no comprar alguna cosa quan sortim a passejar per la ciutat. Però no podem seguir tranquil·lament amb aquestes excuses…cal que fem un canvi de xip!
Aquest nova temporada de rebaixes pot ser el moment indicat per fer aquesta passa. Comencem per fer l’acte de compra un acció conscient: comprem menys, peces de qualitat i més atemporals, i preguntem a les marques que comprem habitualment sobre les seves condicions de producció. Conèixer d’on prové la roba, quines són les condicions de les treballadores i treballadors que la confeccionen, quines empreses obtenen els beneficis de les nostres compres o quin és el cost social, mediambiental i personal de consumir roba d’un sol ús i preus baixos en lloc de roba de més qualitat que ens duri força temps, són part d’un plantejament responsable de consum.
Si vols llegir més sobre com vestir sense treball esclau llegeix el nostre article Criteris per a un consum conscient de roba