Precarietat a la cadena de subministrament d’H&M

25/maig/2016 | Notícies

Tot i els esforços del gegant suec per rentar la seva imatge (l’últim va ser la campanya de greenwashing Recycling World Week) les organitzacions pels drets laborals no cedeixen en desmuntar les seves mentides. Aquesta setmana l’Asia Floor Wage Alliance,  una aliança liderada pels sindicats claus de la confecció als països de l’Àsia, juntament amb el Center for Alliance of Labor & Human Rights i  d’altres organitzacions, han publicat una investigació amb entrevistes a 251 treballadores que participen en la cadena de subministrament d’H&M. L’informe, titulat “Treball precari a la Cadena de Valor Global d’H&M Global”, forma part d’una sèrie d’informes, titulats “Veu dels treballadors a la cadena de subministrament global: un informe de l’OIT de 2016”, una investigació més àmplia de les condicions de producció d’H&M a fàbriques de Cambodja i l’Índia.

A continuació compartim el resum executiu. Podeu llegir el informe complet en anglès aquí:

El dijous 10 de desembre de 2015, 6000 treballadors de la confecció a Phnom Penh, Kampong Speu i Kampong s’organitzen per protestar contra les pràctiques d’ocupació en les cadenes de valor globals encapçalades per H&M i altres minoristes internacionals clau. Amb el suport de la Coalition of Cambodian Apparel Workers Democratic Union (CCAWDU), els treballadors de Cambodja demanaven salaris i condicions de treball justes. A l’Índia, els treballadors de la confecció de sis fàbriques que produeixen per a marques com H&M i Gap es van manifestar en solidaritat.

El 4 de maig de 2016, a aquestes accions s’hi van sumar accions de solidaritat en botigues H&M a 11 ciutats de tot el món. Des de diversos llocs a través de les xarxes de producció mundial de peces de vestir, els treballadors i els seus aliats van demanar a les marques, incloent H&M, que garantissin el seu dret a guanyar un salari digne, sindicalitzar-se sense acomiadament i aturar els canvis en les lleis que atempten contra la llibertat d’associació, mantenen els salaris de pobresa i faciliten les relacions laborals flexibles.

H&M opera a 61 mercats amb 3.900 botigues, treballa amb 900 proveïdors que representen a 1.900 fàbriques i dóna feina a més de 116.000 treballadors a través de la seva xarxa mundial de producció. (ILO 2014; Donaldson 2016A). Les vendes d’H&M es van elevar a nivell mundial l’any 2015 i es va plantejar obrir 425 noves botigues el 2016 (Donaldson, 2016b). Marques com H&M tenen el potencial de transformar les condicions de treball a les seves cadenes de subministrament. Reconeixent la seva responsabilitat de defensar els drets humans a la feina, H&M ha de diferenciar-se d’altres marques, comprometent-se a garantir salaris justos, llocs de treball segurs i la rendició de comptes de violacions de drets dins de les seves cadenes de subministrament. Aquests compromisos serien un poderós correctiu al model de proveïment basat en la pressió a la cadena mundial de producció de roba que genera incentius aclaparadors per a les fàbriques per tal de reduir els costos i els temps de producció  ignorant les normes laborals.

D’acord amb un comunicat de 2013, per a la llavors cap global de sostenibilitat en H&M, Helena Helmersson, aquestes mesures no tindrien un impacte en els costos per al consumidor: “Els salaris són només una part dels costos d’aprovisionament”, va explicar. “No creiem que hi hagi cap impacte en els preus” (Passariello 2013).

No obstant això, mentre es projecta un compromís públic amb la sostenibilitat, els resultats de les iniciatives d’H&M encara estan per veure, les promeses d’H&M d’un treball digne causen escèpticitat entre les treballadores. Segons explica Athit Kong, vicepresident de la Coalició de Treballadors de Cambodja Apparel Unió Democràtica (C.CADWU):

“Les relacions públiques d’H&M són buides per als treballadors que lluiten cada dia per alimentar les seves famílies. Un model de sostenibilitat plantejat i controlat íntegrament per H&M, que no es fonamenta en el respecte als treballadors organitzats i els sindicats locals mai donarà lloc a un canvi real per als treballadors de la producció d’H&M. En el seu lloc, serveix com una façana de relacions públiques per encobrir l’abús sistèmic “.

En els últims anys, l’estat dels compromisos d’H&M amb els drets humans en el treball ha estat objecte de nombrosos estudis per part dels sindicats, les organitzacions de drets humans i els seus aliats, que van des de la Campanya Roba Neta a Human Rights Watch. H&M ha contestat activament les crítiques i ha proporcionat respostes detallades a la documentació de violacions dels drets en la seva cadena de subministrament. Prèviament a la 105a Reunió de la Conferència Internacional del Treball, que se centra per primera vegada en el treball decent en les cadenes de subministrament globals, aquest informe torna a posar el focus en les promeses d’H&M sobre un treball decent a través dels drets laborals, protegits per l’Organització Internacional del Treball (OIT) i altres instruments.

L’informe revela les deficiències en l’aplicació dels compromisos d’H&M, les violacions de les normes internacionals del treball i els desafiaments que pot enfrontar H&M en la defensa dels compromisos amb el treball decent. Es basa en una nova investigació que recull 251 entrevistes a treballadors de Cambodja i l’Índia que participen en les cadenes de subministrament d’H&M. Aquestes descobriment recents, recollits entre agost i octubre de 2015, se situen en el context de dos estudis anteriors sobre les cadenes de subministrament d’H&M a Cambodja i l’Índia i el context més ampli de la cadena de producció global.

 

Article ublicat en angles a The Fashion Law

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This