El passat 6 de febrer a les 10 del matí, les treballadores en vaga de la fàbrica E-Garments, a Cambodja, van ser atacades per 30 agents de la policia militar. Set de les dones van resultar ferides. Una d’elles, embarassada de 5 mesos, va haver de ser traslladada a l’hospital d’urgència.
Les treballadores, membres de la Coalició de Treballadors de Roba de Cambodja “Unió Democràtica (C.CAWDU), van iniciar la vaga el passat 28 de gener després que la directiva de la fàbrica es negués a aplicar l’acord signat amb C.CAWDU per restablir els 33 membres del sindicat acomiadats, ignorant una sentència judicial del Consell d’Arbitratge de Cambodja. A dia d’avui la directiva segueixen negant-se a restablir vuit dirigents sindicals de C.CAWDU que havien estat acomiadats després de ser víctimes d’una brutal agressió per part d’uns matons dins de la fàbrica al 2010. Des de l’inici de la vaga, tant la policia com els mercenaris han atacat a la gent del sindicat en dues ocasions.
Però la repressió no s’ha dirigit únicament a les treballadores cambodjanes, la setmana passada la policia va detenir cinc activistes de la Campanya Roba Neta internacional quan estaven reunides amb les treballadores en una protesta davant de la fàbrica. Les activistes van ser portades a una comissaria local, on varen ser retingudes i interrogades durant més de 6 hores. Finalment varen ser posades en llibertat sense càrrecs
E-Garment produeix per a marques, com Marks & Spencer, Esprit, Diesel, Okaidi, i la VF Corporation, propietària de marques esportives com Vans, Lee, The North face, Timberland o Wrangler. Treballadores i sindicats cambodjans afirmen que la fàbrica té vincles estrets amb la policia local i una llarga història de vulneració dels drets humans i laborals.
La indústria de la confecció a Cambodja es caracteritza per l’explotació, la discriminació i la violència cap a les treballadores. Aquests fets no són casos aïllats, si no indicatius del tracte que reben les treballadores i els treballadors de la confecció a Cambodja de forma generalitzada. Les institucions governamentals creades per protegir a les persones cambodjanes són manipulades pels interessos empresarials de les transnacionals, i com a conseqüència els mercats i govern, trepitgen amb total impunitat el drets i fins i tot les vides de la població, qui s’enfronten a la brutalitat policial i dels sicaris, els tirotejos i els assassinats.
Les marques internacionals de moda no poden beneficiar-se de la pobresa, l’explotació i la violència d’un país. La violació sistèmica dels drets laborals als països productors, deixa de manifest la falta de voluntat per part de les empreses compradores, d’emprendre les responsabilitats derivades de les seues polítiques de RSC amb les treballadores de la seua cadena de subministrament. Les transnacionals que guanyen milers de beneficis gracies a la flexibilitat d’aquest mercat globalitzat -produint en països fortament endeutats amb el BM i el FMI com és el cas de Cambodja- són responsables directes juntament amb el govern de cada país de garantir un treball i un salari digne a les treballadores de les fàbriques, i respectar el seu dret d’autoorganització sindical.