Vídeo! H&M trenca promeses #HMbrokenpromises

29/abril/2016 | Notícies

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EpZBAGGg1yk]

Gairebé tres anys després que H&M es comprometés a fer que les seves fàbriques fossin més segures, les persones que hi treballen segueixen arriscant les seves vides per cosir les peces d’H&M. Coincidint amb la reunió que celebrarà la junta d’accionistes d’H&M a Suècia el proper 3 de maig, s’han organitzat accions a tot el món per exigir a la companyia que compleixi els seus compromisos i la seva responsabilitat amb la seguretat de les treballadores. A Catalunya hi haurà mobilitzacions a Barcelona i Tarragona.

 

A Catalunya, convoquem premsa i ciutadania el 3 de maig a:

Barcelona: 19h Davant de l’H&M de Portal de l’Àngel

Tarragona: 18.30h Davant l’entrada del Parc Central

 

Què està passant?

Al maig de 2013 H&M va ser la primera empresa a signar l’Acord per la Seguretat en Edificis i Contra Incendis de Bangladesh. En signar, H&M acceptava que els inspectors de l’Accord comprovarien les seves fàbriques proveïdores a Bangladesh i identificarien les reparacions necessàries per assegurar que cada fàbrica era un espai segur per a les treballadores. També va garantir que els seus proveïdors arreglarien els riscos per a la seguretat dins dels terminis previstos pels inspectors de l’Accord (en la seva majoria no més de 6 mesos després de la inspecció). Es va comprometre a proporcionar incentius positius i negatius, vetllant per que els seus proveïdors eren capaços de pagar les costoses reparacions i sancionant els que es negaven a complir-les. En el seu Informe de Sostenibilitat de 2014, H&M van afirmar que havia complert el seu objectiu de “seguiment de les inspeccions inicials, assegurant la remediació i trobant a nous proveïdors”

Quina és la realitat?

Quan la Campanya Roba Neta, International Labor Rights Forum, la Red de Solidaridad con la Maquila i el Labour Rights Consortium vam decidir comprovar l’estat de les fàbriques dels proveïdors clau d’H&M a setembre de 2015, la majoria d’ells estaven retardats en la reparació dels defectes de seguretat que els inspectors havien notat. En resposta a aquest informe H&M van declarar:

“En primer lloc, només estem produint en les fàbriques que compleixen amb els requisits de funcionament del l’Accord i hem pres les mesures necessàries. En segon lloc, les sortides d’incendis són un dels requisits més fonamentals per a un proveïdor per tal de ser autoritzat a produir per a H&M

Quan les vam comprovar de nou al gener de 2016, la majoria de les fàbriques encara anaven amb retardar i un portaveu d’H&M va assegurar a la premsa:

“Sempre hi ha hagut vies de fugida clares en la nostra cadena de subministrament tot i que estan en procés de millorar-se en conformitat amb les noves normes. Estem en un estret diàleg amb els proveïdors i fent un seguiment sobre la feina que queda per fer “.

L’informe però, va mostrar que al gener de 2016, el 13% dels panys de les portes, que podrien impedir a les treballadores sortir de l’edifici en cas d’incendi, encara no havien estat retirats i el 55% de les fàbriques anaven amb retard en la instal·lació de portes resistents al foc i el tancament de les escales necessaris per a garantir sortides d’emergència segures.

Què demanem a H&M que faci?

Estem demanant a H&M compleixi amb totes les seves responsabilitats en virtut de l’Acord per la Seguretat en Edificis i Contra Incendis de Bangladesh. D’acord amb els compromisos jurídicament vinculants que H&M ha signat, H&M ha d’assegurar que les seves fàbriques proveïdores a Bangladesh compleixen amb els terminis obligatoris per a la reparació i renovació contra incendis, elèctriques i estructurals. Tenint en compte els retards significatius i documentats dels proveïdors d’H&M, en primer lloc al setembre de 2015 i de nou al gener de 2016, també instem a H&M a revelar la quantitat de diners que ha proporcionat per a les reparacions i renovacions de seguretat.

Què pots fer tu?

Ens encanta que preguntes! 🙂

Aquí hi ha tres coses fàcils per involucrar-te:

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This