Vull crear una marca de roba ètica : On puc trobar proveïdors ètics?

24/setembre/2015 | Notícies

La Campanya Roba Neta no pot proporcionar una llista de proveïdors ètics o fàbriques “netes”. Els problemes en la indústria de la confecció són endèmics i les solucions són més complexes que trobar una llista de proveïdors ‘bons’ o ‘dolents’. Tot i que les condicions de treball van canviant, són molt pocs (per no dir cap) els països proveïdors que compleixen amb les exigències del nostre codi ètic.

Assegurar una producció ètica no és fàcil. Això vol dir que com a dissenyador has de treballar amb els proveïdors per tal de millorar les condicions en els llocs de treball que ells mateixos oferten o subcontracten. En aquest cas, es poden fer algunes coses com ara preguntar per millorar les condicions de treball. A aquí trobareu algunes pautes:

 
1. La relació amb qualsevol dels teus proveïdor és clau:

– Establir relacions a llarg termini vol dir que s’està en una millor posició per treballar amb els proveïdors i fer millores en les condicions de treball de les persones assalariades.
– Cal treballar amb el teu proveïdor per resoldre els problemes que sorgeixen en comptes de centrar-te en el teu negoci i tirar pel teu camí.
– Recorda que les teves decisions de compra poden tenir un impacte en les condicions de treball. Si exigeixes ​​un preu baix, una de les conseqüències serà el fet que a les treballadores se’ls pagarà un salari baix. Si fas comandes amb molt poc temps de marge o demanes canvis d’última hora, possiblement les treballadores hauran de fer hores extraordinàries per garantir el compliment de l’entrega.
– Quan estiguis planejant les comandes, consulta al teu proveïdor per aclarir quant de temps necessiten per complir amb l’encàrrec, quan són els seus pics de producció, quin preu has de pagar per assegurar-te que les treballadores obtindran un salari digne, etc. També hauries de confirmar que el teu proveïdor tingui capacitat suficient per desenvolupar tota la feina que li encarregues.

 
2. Fes la teva feina:

– Accepta que potser el teu proveïdor t’està dient simplement el que pensa que vols escoltar. No et conformis sempre només amb el que et diu, perquè potser no estàs veient un panorama complet d’allò que realment està passant a la fàbrica.
– Assegura’t que s’estan aplicant les normes legals del país i les normes internacionals del treball. Això és important per garantir, almenys, que s’estan respectant els drets laborals bàsics.
– Posa’t en contacte amb organitzacions locals, com ara sindicats i organitzacions no governamentals que treballen pels drets laborals. Aquesta és una bona manera de saber quins problemes han d’afrontar les treballadores d’aquesta regió i, per exemple quant han de guanyar per mantenir-se a elles mateixes i a les seves famílies de manera digna.
-Si és possible, visita la fàbrica, tant amb cita prèvia com sense previ avís. Pregunta sobre les condicions de salut i seguretat, els salaris, les hores extraordinàries i la presència de sindicats. Fes èmfasi que, per a tu, un sindicat actiu seria un gran valor afegit a l’hora de triar un proveïdor.
– Un cop més, no assumeixis que el teu proveïdor està sent completament transparent. Si hi ha algun sindicat tracta de parlar amb el seu representant fora de la fàbrica i sense la presència del propietari. Si no hi ha un sindicat independent, mira si una organització local pot parlar amb algunes de les treballadores i informar-te’n.

 
3. Treballar amb altres:

– Esbrina si el teu proveïdor té algun tipus de certificació, com ara SA8000. Això no és garantia de condicions de treball decents, però almenys mostra que el proveïdor és conscient que els problemes socials poden ser una preocupació per als seus compradors.
– Informa’t sobre qui són els altres compradors de la fàbrica i posa’t en contacte amb ells per veure si es pot treballar conjuntament per millorar les condicions de treball.
– Contacta amb altres empreses o dissenyadors que també estan buscant proveïdors sostenibles.
-Uneix-te a una iniciativa multi-stakeholders, com ara Ethical Trading Initiative o Fair Wear Foundation, per compartir l’aprenentatge entre les empreses que esteu prenent mesures per millorar les condicions laborals al sector.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This