Continuen pendents les indemnitzacions un any després de l’ensorrament d’un taller tèxtil a Bangla Desh [TN vespre, TV3]

25/abril/2014 | Notícies

24abril2014TV3

Aquest dijous fa un any que més d’un miler de persones van morir en l’ensorrament d’un edifici de nou plantes, als afores de Dacca, la capital de Bangla Desh. El balanç final va ser de 1.127 morts i 2.438 ferits. A l’immoble hi havia cinc tallers tèxtilsque produïen roba i accessoris per a destacades marques internacionals, entre elles algunes d’espanyoles. Moltes famílies afectades continuen esperant les indemnitzacions i lescondicions de treball a les fàbriques no han canviatsubstancialment.

Un any després, centenars de treballadors continuendesapareguts i prop d’un centenar de cossos no estan identificats. Però la catàstrofe va obligar els empresaris a replantejar-se les condicions de feina dels milers de treballadors del sector tèxtil que hi ha al país. El govern va permetre l’existència de sindicats sense el permís dels propietaris i l’augment del salari mínim en la indústria. Tot i això, els sindicats diuen que encara hi ha un llarg camí per fer. Segons el dirigent sindical Roy Ramesh, “les marques sempre estan intentant comprar a un preu més barat, a costa de la vida de milers i milers de treballadors. S’omplen la boca amb activitats de responsabilitat social empresarial, però a la pràctica, sobre el terreny, no estan fent res.”

Algunes empreses han abonat part de les indemnitzacions, com és el cas de la irlandesa Primark, que el mes passat va pagar uns 7 milions d’euros. Però moltes de les 27 firmes per les quals treballaven els tallers afectats continuen sense pagar les víctimes de l’ensorrament de l’edifici. L’Organització Internacional del Treball (OIT) va posar en marxa un fons de compensació que havia d’estar enllestit abans del primer aniversari del drama. La quantitat fixada era d’uns 30 milions d’euros. De moment només s’han aportat poc més de 10 milions.

De les 27 empreses internacionals en què treballaven els empleats del taller només s’han compromès a aportar fons la canadenca Loblaw, les britàniques Bon Marche i Premier Clothing, la danesa Mascot i les companyies espanyoles El Corte Inglés, Mango i Zara.

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This