Som capaces avui dia de viure la moda més enllà d’unes pràctiques de consum? Fixem-nos, la nostra experiència de la moda està tan dominada pel fet de posseir (roba, sabates, bosses…mai en tenim prou!) que ens costa imaginar com vestir-nos de qualsevol altra manera. Per a molta gent, moda és anar de shopping per les gran vies comercials de la ciutat o passar la tarda en un centre comercial. És veure, comprar i consumir. Perquè en la societat de consum la construcció social de la moda es fonamenta sobre el comerç i el consum, dos conceptes absolutament dependents l’un de l’altre.
Quan posem en el centre de la nostra vida allò que comprem, l’últim producte de temporada, deixem escapar l’altra experiència d’allò que veritablement és la moda: una eina per a expressar qui som i com ens relacionem amb el nostre entorn, i no sols què som capaços de comprar. Si traiem de la nostra vida la fast fashion, serem capaces de veure la moda com el procés creatiu i manual que realment és. A més, descobrirem el mal que li ha fet el consumisme al món tèxtil: deixant-lo obsolet cada mes, empobrint la qualitat dels materials i els dissenys, i creant un procés de producció insostenible que passa per sobre de les persones, dels drets humans i mediambientals.
Si la moda és un reflex de la societat, ara per ara cal que expressi sostenibilitat. És moment de deslliurar-nos de les velles idees que ens aboquen a una vida passiva i a curt termini. Vivim una època d’agitació, volem prendre part perquè es moment de canviar-ho tot. Per què no comencem per allò més íntim de la nostra quotidianitat: el nostre armari. I si deixem de consumir durant un any? I si aprenem a reparar la nostra roba? I si intercanviem la que ja no fem servir amb les nostres amigues? Quins són els límits del nostre estil?
Començar a ser més conscients de l’impacte que té el nostre consum sobre les persones i l’ecologia també ens obre la porta a aprofundir què i qui hi ha darrere de la nostra roba. Quina història amaga, qui l’ha fet i en quines condicions. D’on vénen els materials que s’han fet servir i com serà el cicle de vida d’aquesta peça. Aquesta nova mirada de la moda ens acosta a altres experiències que ja existeixen i que ens ofereixen un consum alternatiu. Artesans, dissenyadors sostenibles, cooperatives tèxtils, fàbriques autogestionades, organitzacions de comerç just…existeixen alternatives a la fast fashion i estan al nostre abast, és la nostra responsabilitat ser curiosos.
Vols començar a endreçar el teu armari?
El proper 9 de Maig se celebra a arreu del món el Dia Internacional del Comerç Just i, com cada any, a diferents municipis de Catalunya tindrà lloc la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, una activitat lúdica i educativa que ens acosta a alternatives de comerç just i responsable, i que enguany es presenta amb el lema “Estira el Fil”, per animar a la ciutadania a estirar el fil de les injustícies que s’amaguen darrere de la seva roba. Vine a la festa i descobreix que sí que hi ha alternatives!
La festa estarà present a diferents municipis del país, busca la teva aquí