Benetton ensenya els seus veritables colors a la Milan Fashion Week

24/febrer/2015 | Notícies

La Campanya Roba Neta ha assenyalat la Milan Fashion Week, inaugurada avui, amb accions a tota Europa demanant a Benetton que no retardi més els pagaments a les víctimes de Rana Plaza i contribueixi immediatament amb un mínim de 5 milions de dòlars al Fons de Compensació de Rana Plaza.

Les accions han començat avui a Bèlgica, on activistes han participat en una protesta al davant de la botiga insígnia de Benetton a Brussel•les. Està previst que es reuneixin també a  Milà el 28 de febrer a la plaça del Duomo. Per altra banda, activistes de tot Europa seguiran pressionant l’empresa amb accions virals a través de les xarxes social.

Benetton ha estat el blanc d’una campanya llançada a principis de 2014 pel Fons de Compensació del Rana Plaza. A finals de la setmana passada Benetton va anunciar finalment que es compromet a pagar al Fons, però segons un breu comunicat emès per l’empresa el passat divendres, la decisió sobre la quantia que aportarà encara no està presa. Per determinar-la Benetton contractarà una tercera part “independent” que els assessori sobre la suma convinent que no serà anunciada fins a l’aniversari de la tragèdia de Rana Plaza (24 d’abril de 2015).

Des de la Campanya Roba Neta (CRN) acullim el canvi d’actitud de Benetton tot i que ens preocupa que el retard en el pagament impedeixi que les persones treballadores obtinguin una indemnització abans del segon aniversari de la catàstrofe, i instem a l’empresa a actuar per demostrar el seu compromís amb la víctimes de Rana Plaza.

Des de l’obertura del Fons, el gener de 2014 , el posicionament de la  campanya ha estat que les donacions han de ser proporcionals amb la capacitat financera de les empreses, el volum de la seva relació amb Bangladesh i la seva relació amb Rana Plaza. Utilitzant aquests criteris la Campanya Roba Neta (CRN) va exigir a Benetton que pagués 5 milions de dòlars al Fons.

“No hi ha cap justificació per retardar aquest procés encara més”, diu Ilona Kelly de la Campanya Roba Neta. “El Fons ha estat obert durant un any i Benetton és molt conscient que s’espera que pagui un mínim de 5 milions de dòlars. La companyia ha tingut un munt de temps per considerar la seva donació – és hora que deixi de retardar-se i pagui el que deu “.

Els activistes també adverteixen que Benetton té un llarg historial per incompliment de les seves responsabilitats, que inclou la seva primera unió i posterior abandonament a l’Acord Rana Plaza que supervisa el Fons de Compensació i ha qüestionat les tàctiques dilatòries que l’empresa està utilitzant actualment.

“No hi ha res d’independent en un tercer contractat i pagat directament per Benetton. Els fets són clars – necessitem 9 milions de dòlars per omplir el buit en el Fons de Compensació pel segon aniversari – Benetton ha de pagar a 5 milions de dòlars per a que la seva donació tingui sentit en aquesta etapa”.

El dèficit actual és de 9 milions de dòlars i aquesta xifra torna a centrar l’atenció en altres marques que només han donat una quantitat mínima al fons,entre les que destaquen Walmart, Childrens Place, Mango, Robi di Kappa i Inditex. Les persones activistes també estan pressionant el Bangladesh Prime Minister’s Fund que va ser recollit just després del desastre amb nombroses aportacions, l’associació d’empresaris tèxtils i la BGMEA, per fer un pas endavant i ajudar a assolir aquesta xifra.

“Se’ns presenta una autèntica oportunitat en un moment històric, per a què totes les persones afectades per aquesta tragèdia rebin la indemnització completa a la que tenen dret pel segon aniversari de la tragèdia de Rana Plaza. Això, sobretot, es pot aconseguir si Benetton contribueix amb 5 milions al Fons de Compensació. Tot i això, fins que no s’assoleixin els 30 milions de dòlars previstos totes les parts implicades continuen essent responsables i haurien d’ augmentar immediatament les seves donacions per arribar a l’objectiu fixat “, va dir Deborah Lucchetti de la Campagna Abiti Pulitihe, la filial italiana de la Campanya Roba Neta.

 

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This