Carta oberta a les marques signatàries de l’Acord de Bangladesh

29/juliol/2021 | Notícies

L’11 de juliol de 2021, Worker Rights Consortium i la xarxa internacional Clean Clothes Campaign, van enviar la següent carta a les marques signants de l’Acord sobre la Seguretat contra Incendis i d’Edificis a Bangladesh, en resposta a un gran incendi que va tenir lloc a una fàbrica de sucs a Bangladesh el 8 de juliol de 2021.


Estimada marca signant de l’Acord,

Com ja deu saber, el dijous 8 de juliol es va produir un espantós incendi en una fàbrica a Bangladesh. Almenys 52 persones treballadores han mort. Moltes van patir cremades tals que ni tan sols les seves famílies van poder identificar-les. Algunes treballadores van perdre la vida al saltar al buit des dels pisos superiors de la fàbrica per fugir de les flames. Les similituds amb la catàstrofe de Tazreen Fashions de 2012 són evidents i profundament inquietants.

Aquesta catàstrofe és molt rellevant pel sector de la confecció. La fàbrica, que processa aliments, és propietat d’una empresa que també fabrica roba. La fàbrica està situada a Narayanganj, enmig de centenars de fàbriques de confecció.

La inexistència de sortides d’emergència, causa directa de totes aquestes morts, és una amenaça que es troba en un gran nombre d’instal·lacions de producció a Bangladesh que no estan cobertes per l’Acord: des de fàbriques de processament d’aliments, a fàbriques de productes químics i fàbriques de roba.

És fonamental entendre que aquests perills mortals per a la seguretat també es troben en centenars de fàbriques cobertes per l’Acord, on les revisions i millores de seguretat estan incompletes. Gràcies a l’Acord, moltes fàbriques són ara segures, però no totes.

Si hi ha alguna marca signant de l’Acord que encara no reconeix per què un acord legalment vinculant i exigible és essencial per a la seguretat dels tres milions de persones treballadores de la confecció de Bangladesh, la tragèdia viscuda a Narayanganj és una evidència terriblement clara.

De no haver-hi renovació i extensió de l’Acord de Bangladesh, i d’estar la seva marca entre les que no contribueixin a aconseguir-ho, llavors serà responsable dels desastres mortals que inevitablement tindran lloc, en els pròxims anys, a les fàbriques anteriorment cobertes per l’Acord. La tragèdia de dijous 8 de juliol ofereix un punyent exemple de les terribles conseqüències que provocarà la dissolució de l’Acord.

Si la seva marca dona suport i es compromet a signar un acord que mantingui el model de l’Accord que tantes vides ha salvat fins ara, ho celebrem.

Si no, està jugant amb foc.

També et pot interessar

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

El Centre per a l'Aliança del Treball i els Drets Humans (CENTRAL) va publicar recentment un informe sobre la llibertat d'associació en la indústria de la confecció, i poc després va haver de fer front a una campanya de desprestigi i falses acusacions. La Campanya Roba Neta se solidaritza fermament amb CENTRAL i la recolzarà en la seva lluita contra aquestes falses acusacions.

Pin It on Pinterest

Share This