Més de 30 grans marques de moda es comprometen amb la seguretat de les fàbriques al Pakistan

17/febrer/2023 | Notícies

Un mes després de l’inici del procés de signatura de l’Acord del Pakistan, un programa de seguretat vinculant basat en el model de l’Acord Internacional per a la Salut i la Seguretat a la Indústria Tèxtil i de la Confecció, 33 marques s’hi comprometen, fet que afecta més de 300 fàbriques. Entre els signants figuren H&M, Inditex (Zara), Primark, Assos, C&A, Next i PVH (Calvin Klein).

“De les trenta marques signants de l’Acord Internacional amb més fàbriques proveïdores al Pakistan, 15 ja ho han signat, i esperem que totes les altres marques hagin iniciat les seves gestions internes i anunciïn les seves firmes aviat”, ha assenyalat Christie Miedema, Coordinadora de Campanyes i Divulgació de la Clean Clothes Campaign.

La Campanya Roba Neta insta les marques que fins ara no s’han responsabilitzat de les seves treballadores a Bangladesh, com Levi’s i IKEA, que aprofitin aquesta nova oportunitat per fer el correcte. Un informe publicat el juliol del 2022 per la Campanya Roba Neta i l’Institut de Recerca i Dades Socials i Econòmiques de Gal·les (WISERD) de la Universitat de Cardiff va revelar que el 85% de les persones treballadores enquestades van declarar no tenir accés a escales de sortida adequades en cas d’incendi. Una de cada cinc, va declarar que al lloc de treball no es feien simulacres d’incendi i desconeixien les vies i sortides d’evacuació d’emergència.

“Sabem que marques com Levi’s i IKEA no han assumit la seva responsabilitat anteriorment, en negar-se a signar l’Acord a Bangladesh. Esperem que ara ho reconsiderin i que les persones que treballen al Pakistan tinguin per fi llocs de treball més segurs. Demanem a totes les marques que produeixen al Pakistan, com Levi’s, IKEA, Amazon i Kontoor Brands, que segueixin l’única via fiable de garantir la seguretat a les fàbriques que hi ha al Pakistan. Fa tot just un any, quatre persones van morir en una fàbrica proveïdora de Levi’s a Karachi: això ha d’acabar”, ha indicat Nasir Mansoor, secretari general de la Federació Nacional de Sindicats del Pakistan.

Fa molts anys que els sindicats del Pakistan treballen per aconseguir un acord de seguretat per al sector tèxtil i de la confecció en què s’escoltin les queixes de les persones que treballen en aquest sector i s’actuï en conseqüència. L’Acord del Pakistan instaurarà per fi un mecanisme de reclamació i permetrà saber que les fàbriques on treballen les marques se sotmeten a inspeccions de seguretat eficaces.

Segons ha manifestat Zehra Khan, fundadora i secretària general de la Federació de Treballadores a Domicili “ens alegrem que les treballadores de la confecció i el tèxtil del Pakistan ja no hagin de témer per la seva vida a la feina. Les persones que treballen en altres països no haurien d’haver d’esperar deu anys més per acollir-se també a aquest eficaç acord de seguretat.”

L’Acord del Pakistan va ser anunciat per les marques i els sindicats el 14 de desembre del 2022 com el primer país, després de Bangladesh, on funcionarà el model de l’Acord Internacional. Aquest model ha demostrat el seu èxit a l’hora de garantir la seguretat de les fàbriques tèxtils i de confecció gràcies al caràcter vinculant, la igualtat de veu dels sindicats, la seva transparència i l’obligació de les marques de garantir que les seves fàbriques proveïdores puguin portar a terme les mesures correctives exigides. Des de la posada en marxa de l’Acord a Bangladesh (2013), més del 90% de tots els riscos per a la seguretat detectats a les fàbriques han estat corregits, fent les fàbriques més segures per a més de 2 milions de persones treballadores. A més, 1,8 milions de treballadors i treballadores han rebut formació sobre seguretat i s’han presentat més de 1.700 denúncies sobre salut i seguretat al mecanisme de queixes.

– La llista de signataris de l’Acord del Pakistan i més informació sobre aquest es poden consultar a https://internationalaccord.org

També et pot interessar

Pin It on Pinterest

Share This