6è aniversari de la tragèdia de Rana Plaza

03/abril/2019

El proper 24 d’abril farà 6 anys que l’edifici del Rana Plaza s’enfonsés a Bangla Desh on més de 2.500 persones treballadores de les fàbriques tèxtils resultessin ferides sota les runes i 1.134 mortes. En aquests dies volem donar espai per recordar a totes les víctimes i a les famílies que, durant tot aquest temps, han lluitat per exigir reparació dels d’anys viscuts i seguretat al lloc de treball.

A la Campanya de Roba Neta seguim fermes per donar tot el nostre suport i pressionar a l’Estat de Bangla Desh a signar aquest 15 d’abril l’Acord de Transició 2018, decisió posposada fins a 6 vegades, que insta a les empreses transnacionals de la indústria de la moda i la confecció deslocalitzades a Bangla Desh, a millorar les condicions de seguretat a les fàbriques de producció. Un document que continua amb la tasca de l’anterior acord signat rere el mortal enfonsament del Rana Plaza el 2013. També demanem a les empreses que signin l’Acord i deixin enrere les alternatives no vinculants i que no tenen en compte la participació de les treballadores ni dels seus representants sindicals. A les les empreses que van signar l’Acord sobre seguretat i contra incendis del 2013, els demanem que renovin el seu compromís i s’adhereixin a l’Acord de Transició actual el qual pot marcar un abans i després a les condicions laborals de les treballadores de la indústria tèxtil a Bangla Desh.

La Clean Clothes Campaign (CCC) el darrer mes de desembre de 2018, va realitzar diferents accions davant les ambaixades i consolats de Bangla Desh. El recent 25 de març, amb l’objectiu clar de pressionar i fer latent la responsabilitat de les empreses implícita a tot el procés i el seu gran poder d’influència sobre el govern, tenint en compte que el 80% dels ingressos d’exportacions del país provenen de les exportacions de roba, va enviar una carta a les diferents empreses signatàries sol·licitant que es posicionin públicament a favor de la continuïtat de l’Acord abans del 4 d’abril.

Han estat nombroses les accions que s’han realitzat i que s’estan realitzant a nivell nacional i internacional per aconseguir que l’Estat de Bangla Desh signi l’Acord i les empreses el recolzin. En la mateixa línia i sense oblidar altres reivindicacions que hem vingut treballant durant els últims anys, per una banda continuem exigint protecció a les víctimes, reparació i accés a la justícia mitjançant una indemnització justa relacionada a la disminució sobtada d’ingressos. També continuem reivindicant transparència a tota la cadena de subministrament amb la publicació d’un llistat de proveïdors per part de totes les marques espanyoles de roba, reivindicació vigent ja que encara cap ho ha fet. No volem que ens ho amaguin!

El proper 24 d’abril es realitzaran a diferents ciutats espanyoles i en concret a Barcelona, una acció de carrer on visibilitzarem i denunciarem la repressió que les treballadores i sindicalistes han sofert durant tot aquest temps, com també la vulneració de drets laborals com és la seguretat al lloc de treball a les fàbriques de la indústria del tèxtil de Bangla Desh, vulneració que va causar fa 6 anys, la tragèdia del Rana Plaza.

Amb tot l’esmentat, creiem que l’Acord de Transició 2018 està en perill i per aquest motiu, a la CRN mantenim el nostre posicionament d’exigibilitat al govern de Bangla Desh i a les empreses deslocalitzades, perquè tenim clar que no volem més Rana Plaza.

acte-rana-plaza

Noticies

Pin It on Pinterest