Deconstruim el mite del “Made in Europe”

11/gener/2018

Fàbriques d’explotació laboral a Europa és el títol d’un dels darrers informes de la Campanya Roba Neta focalitzat en el centre, l’est i sud-est europeu, i que ara publiquem traduït al català.

Aquesta investigació demostra que hi ha una gran diferència entre els salaris actuals de les gairebé dos milions de treballadores de la indústria tèxtil i del calçat, i el nivell de vida de les regions on viuen. Tot i que s’han implementat diverses lleis laborals, no només no funcionen sinó que tenen un impacte negatiu a la vida de les treballadores, la majoria de les quals són dones que pateixen especialment les vulneracions.

Sèrbia, Ucraïna, Hongria són els tres països on s’ha focalitzat la recerca, tot i que també s’han recollit dades d’altres països. En aquests territoris, les legislacions són beneficioses per a les grans marques multinacionals (per exemple, l’establiment de salaris mínims molt baixos) i empreses com ara GEOX, Benetton, Esprit o Vero Moda -citades a l’informe- se n’aprofiten.

La recerca se centra sobretot en els casos de Sèrbia, Ucraïna i Hongria, encara que també s’analitzen casos d’altres països com ara Geòrgia i la responsabilitat dels estats de l’Europa Occidental, com ara Alemanya o Itàlia. Les investigadores han volgut destacar la dificultat de realitzar el treball de camp perquè les treballadores d’aquest sector tenen por i moltes no volen fer declaracions. Malgrat això, la informació recollida evidencia les vulneracions constants que pateix el personal de la indústria, relacionades amb els salaris de misèria, la bretxa salarial per gènere o les condicions de seguretat.

Noticies

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Inditex, l'empresa matriu de marques com Zara, segueix transportant enormes volums d'articles de moda ràpida per via aèria, causant un dany considerable al clima. El 2023, les seves emissions de CO2 relacionades amb el transport van augmentar un 37%, assolint un màxim històric. Com que la direcció de l'empresa fa cas omís de la crida de més de 26.000 persones perquè canviï de rumb, ens dirigim ara als accionistes del grup espanyol de moda ràpida.

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Després d'un greu cas de repressió sindical a la fàbrica Özak Tekstil, Levi's va prometre actuar per fer respectar el seu propi Codi de Conducta i defensar els drets laborals. Malgrat les seves promeses Levi's ha donat l'esquena a 400 persones injustament acomiadades mentre fabricaven els seus texans. Davant les noves evidències publicades, la Campanya Roba Neta renova la seva crida a Levi's perquè compleixi el que ha promès i garanteixi els drets laborals.

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

El Centre per a l'Aliança del Treball i els Drets Humans (CENTRAL) va publicar recentment un informe sobre la llibertat d'associació en la indústria de la confecció, i poc després va haver de fer front a una campanya de desprestigi i falses acusacions. La Campanya Roba Neta se solidaritza fermament amb CENTRAL i la recolzarà en la seva lluita contra aquestes falses acusacions.

Pin It on Pinterest