Deconstruim el mite del “Made in Europe”

11/gener/2018

Fàbriques d’explotació laboral a Europa és el títol d’un dels darrers informes de la Campanya Roba Neta focalitzat en el centre, l’est i sud-est europeu, i que ara publiquem traduït al català.

Aquesta investigació demostra que hi ha una gran diferència entre els salaris actuals de les gairebé dos milions de treballadores de la indústria tèxtil i del calçat, i el nivell de vida de les regions on viuen. Tot i que s’han implementat diverses lleis laborals, no només no funcionen sinó que tenen un impacte negatiu a la vida de les treballadores, la majoria de les quals són dones que pateixen especialment les vulneracions.

Sèrbia, Ucraïna, Hongria són els tres països on s’ha focalitzat la recerca, tot i que també s’han recollit dades d’altres països. En aquests territoris, les legislacions són beneficioses per a les grans marques multinacionals (per exemple, l’establiment de salaris mínims molt baixos) i empreses com ara GEOX, Benetton, Esprit o Vero Moda -citades a l’informe- se n’aprofiten.

La recerca se centra sobretot en els casos de Sèrbia, Ucraïna i Hongria, encara que també s’analitzen casos d’altres països com ara Geòrgia i la responsabilitat dels estats de l’Europa Occidental, com ara Alemanya o Itàlia. Les investigadores han volgut destacar la dificultat de realitzar el treball de camp perquè les treballadores d’aquest sector tenen por i moltes no volen fer declaracions. Malgrat això, la informació recollida evidencia les vulneracions constants que pateix el personal de la indústria, relacionades amb els salaris de misèria, la bretxa salarial per gènere o les condicions de seguretat.

Noticies

Pin It on Pinterest