La lluita pels drets laborals a la indústria del calçat a la Xina està fortament burlada i reprimida per l’estat

29/març/2017

Canvia de Sabates exigeix a les marques que facin monitoratge de les vulneracions a les lleis laborals per part dels seus proveïdors i instin als seus governs locals a no actuar violentament contra les accions a les fàbriques

En el marc de la campanya Canvia de Sabates, presentem l’informe “Un camí complicat -La lluita pels drets laborals a la indústria xina del calçat”. Xina és, amb molta diferència, líder mundial de la producció de calçat: l’any 2014, va produir més de 15.700 milions de parells de sabates. Acapara més del 73% del mercat mundial de l’exportació de calçat, el que implica que tres de cada quatre parells de sabates venudes al mercat internacional procedeixen de la Xina.

Sobre la base d’enquestes al personal de tres fàbriques de sabates a la província costanera de Cantón a finals del 2015, l’informe dibuixa un panorama alarmant de violacions dels drets laborals a la indústria xina del calçat.

Els treballadores i les treballadores entrevistades de la fàbrica que subministren a marques europees com Adidas, Clarks i ECCO van informar, entre altres infraccions, sobre salaris que estan molt per sota del que es considera un salari digne, hores extres forçoses, escassa protecció per garantir la seva salut i seguretat, violència de l’Estat per reprimir vagues, impagament de les contribucions a la Seguretat Social i indemnitzacions per acomiadament insuficients. Xina té una de les legislacions laborals més abundants i progressives de la regió però la falta de sindicats lliures i de voluntat política per implementar-la deixa desprotegida a les persones treballadores contra els abusos dels seus drets.

L’informe conté també testimonis esgarrifosos d’algunes d’aquestes vulneracions. Wei, treballadora en una de les fàbriques de calçat de Stella a Dongguan relata la seva intoxicació per benzè. Aquesta és de fet la causa més comú d’enverinament en l’àmbit laboral a la Xina, i provoca més del 60% dels casos de càncer d’origen ocupacional. Hu, treballador d’una de les fàbriques de Yue Yuen a Dongguan, informa de la greu violència policial contra ell per participar en una vaga. Les accions a les fàbriques en vaga són una de les conseqüències de que les empreses no compleixen amb les seves obligacions legals amb el personal, com el pagament d’indemnitzacions o contribucions a la Seguretat Social. Tot i que existeix un sistema d’inspecció del treball per recolzar a les persones treballadores en aquests casos, no es posen a disposició ni el personal ni els recursos suficients per fer efectiu els drets laborals.

“És alarmant que les treballadores i els treballadors depenguin de les hores extra per poder arribar a una salari digne. Les marques que subcontracten la producció en aquestes fàbriques han de pressionar als proveïdors perquè paguin salaris dignes al personal i han d’incorporar-ho a la seva estructura de costos. És responsabilitat de les marques també monitorar les vulneracions de la legislació laboral que es produeixin a les fàbriques dels seus proveïdors, així com instar als governs locals a no utilitzar la violència policial per reprimir les lluites obreres”. Declara José Luis Mariñelarena, coordinador de Canvia de Sabates a l’estat espanyol.

L’informe «Un camí complicat» és fruit de la col·laboració de l’ONG xina Globalization Monitor i l’alemana Südwind, sòcies del consorci europeu de Canvia de Sabates. També està disponible la fitxa tècnica on es resumeix l’informe.

Noticies

Pin It on Pinterest