L’Acord de Bangla Desh en perill de desaparèixer

10/desembre/2018

Després que el Tribunal Suprem de Bangla Desh acceptés una ordre que obligava  a aturar tota la seva activitat a l’Acord de Bangla Desh, s’ha celebrat una vista que ha acabat posposat l’entrada en vigor de la mesura fins al dia 6 de desembre. Aquesta vista s’ha celebrat a causa de la gran pressió internacional que ha aparegut després de fer-se pública l’ordre, que acabaria comportant greus conseqüències per a totes les treballadores i la indústria tèxtil del país. Diverses veus ja han demanat que l’amenaça d’aturada de les activitats acabi definitivament el dia 6 i s’anul·li la mesura.

Observadores internacionals han constatat el perill que suposaria que només fos l’aparell regulador nacional de Bangla Desh, el Remediation and Coordination Cell (RCC), qui s’encarregués de la seguretat i la inspecció de les indústries del país. L’RCC, segons informes com el Pacte de Sostenibilitat de Bangla Desh, actua de forma opaca i només compta amb un terç dels inspectors que té l’Acord, mentre que s’encarrega del doble d’inspeccions que aquest últim.

Sumat a aquesta falta de recursos, el Pacte de Sostenibilitat ha remarcat que la taxa de compliment de mesures per renovar la seguretat a les fàbriques és tres vegades més gran en el cas de les indústries inspeccionades per l’Acord. Per això mateix des de l’Acord insten a les marques i a les sòcies del govern a què existeixi una transició de responsabilitats quan realment l’RCC estigui en condicions de fer-ho i no perquè es prohibeixi a l’Acord actuar.

A més del perill que suposaria aquesta prohibició, encara existeixen problemàtiques pendents, tal com es detalla a l’informe ‘Assegurances d’accidents laborals a Bangla Desh. Omplir el buit que apunta que tot i els esforços destinats a crear un sistema d’indemnitzacions després de la catàstrofe del Rana Plaza, encara no ha servit per assegurar un instrument estable, equitatiu i previsible. Segons l’Acord i campanyes com Roba Neta, la implantació d’un sistema nacional d’assegurances d’accidents és l’única forma de garantir la protecció dels drets de les víctimes laborals.

Continuant les amenaces d’expulsió de l’únic programa d’inspecció de seguretat creïble al país, el Govern de Bangla Desh està destruint la bona voluntat amb la qual ha treballat durant els últims cinc anys i demostra que la seguretat dels treballadors no té cap mena d’importància per ells.

Podeu trobar més informació a l’informe ‘Assegurances d’accidents laborals a Bangla Desh. Omplir el buit‘ de la Campanya Roba Neta!

Posicionament del Parlament Europeu sobre la qüestió, publicat al web de la Clean Clothes Campaign el 15 de novembre.

Noticies

Pin It on Pinterest