“Moda: indústria i drets laborals”, nova publicació de la CRN

29/abril/2011

Avui, mentre les firmes internacionals de la moda i les grans cadenes de distribució sedueixen la seva clientela amb l’actualització constant dels seus dissenys i amb els preus dels seus productes, obreres de Xina, Marroc, Bangla Desh, Hondures o Romania, viuen envoltades de peces de roba que confeccionen durant més de 12 hores diàries a canvi de salaris que am prou feines cobreixen les necessitats bàsiques.

La Campanya Roba Neta (CRN), que coordina SETEM a l’Estat Espanyol, ha presentat la publicació ‘Moda: indústria i drets laborals. Guia per a un consum crític de roba’ i el curtmetratge ‘38’ en un acte celebrat amb la col·laboració de l’associació Educació per a l’Acció Crítica (EdPac) el dijous 28 d’abril al Centre Sant Pere Apòstol de Barcelona. D’una banda, el llibre repassa les darreres investigacions realitzades per la Campanya Roba Neta internacional i les organitzacions que hi col·laboren per documentar la realitat de les cadenes de subministrament de les grans empreses presents a països com Marroc, on les treballadores realitzen jornades de fins a 14 hores diàries per salaris que poden ser inferiors als 100 euros mensuals i que gairebé mai superen els 200 euros mensuals; o com Bangla Desh, on els salaris en el sector se situen entre els 20 i els 35 euros mensuals i els incendis i esfondraments de fàbriques han matat a centenars de persones en els darrers cinc anys.

La Campanya Roba Neta denuncia les condicions d’explotació que hi ha darrera de la moda i de la roba esportiva des de principis dels 90 i, malgrat les estratègies de responsabilitat social empresarial que les firmes internacionals han engegat i publicitat amb força durant els darrers vint anys, la seva tasca és més vigent que mai. En aquesta publicació es posa de manifest que la lluita contra l’explotació laboral no es pot deixar en mans de mesures que les empreses transnacionals adopten voluntàriament i més preocupades per la seva imatge de marca que pel benestar i la dignitat de les persones treballadores.

Anàlisi de 12 companyies de moda
Són moltes les persones consumidores preocupades per aquestes situacions que volen disposar de més informació sobre les marques. Assumint que les grans empreses reaccionen de maneres diferents a les denuncies de la CRN i d’altres xarxes, i que encaren de maneres molt heterogènies les polítiques de responsabilitat social, aquesta publicació vol posar a l’abast de tothom una sistematització de les polítiques comercials de moltes de les principals empreses distribuïdores de roba. Hi trobareu fitxes de 12 companyies com Inditex, Adolfo Domínguez, Benetton o H&M, un anàlisi de l’evolució dels compromisos de 4 de les més importants empreses de roba esportiva, i una presentació de les contradiccions entre els compromisos i les polítiques reals de les grans cadenes minoristes Carrefour, Lidl i Aldi.

Per aproximar a les persones consumidores a la quotidianitat de les obreres s’han inclòs quatre relats curts basats en les experiències reals de la Ching Lan, la Taew, la Nawar i la Lupita, viscudes dins i fora de les fàbriques on treballen.

Es tanca la publicació amb criteris per a un consum crític i les referències a experiències de producció i comercialització alternatives, netes d’explotació i que constitueixen opcions per a un altre tipus de consum i exemples de que un altre model pot ser viable amb el compromís de tots i totes.

Descarrega la publicació aquí (PDF 3,6 MB)

Descarga la versión en castellano aquí (PDF 4,1 MB)

Noticies

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Inditex, l'empresa matriu de marques com Zara, segueix transportant enormes volums d'articles de moda ràpida per via aèria, causant un dany considerable al clima. El 2023, les seves emissions de CO2 relacionades amb el transport van augmentar un 37%, assolint un màxim històric. Com que la direcció de l'empresa fa cas omís de la crida de més de 26.000 persones perquè canviï de rumb, ens dirigim ara als accionistes del grup espanyol de moda ràpida.

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Després d'un greu cas de repressió sindical a la fàbrica Özak Tekstil, Levi's va prometre actuar per fer respectar el seu propi Codi de Conducta i defensar els drets laborals. Malgrat les seves promeses Levi's ha donat l'esquena a 400 persones injustament acomiadades mentre fabricaven els seus texans. Davant les noves evidències publicades, la Campanya Roba Neta renova la seva crida a Levi's perquè compleixi el que ha promès i garanteixi els drets laborals.

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

El Centre per a l'Aliança del Treball i els Drets Humans (CENTRAL) va publicar recentment un informe sobre la llibertat d'associació en la indústria de la confecció, i poc després va haver de fer front a una campanya de desprestigi i falses acusacions. La Campanya Roba Neta se solidaritza fermament amb CENTRAL i la recolzarà en la seva lluita contra aquestes falses acusacions.

Pin It on Pinterest