Moda ràpida: l’impacte socioambiental del nostre consum frenètic.

06/juny/2023

Amb motiu del Dia Mundial del Medi ambient, la Campanya Roba Neta s’uneix al col·lectiu periodístic Carro de Combate per destapar els rentats de cara de la segona indústria més contaminant. Aquesta recerca duta a terme per Carro de Combate i presentada en format eBook analitza les campanyes amb reclams de sostenibilitat realitzades per les grans marques des de l’any 2019 per corroborar que les marques de moda han abraçat el greenwashing per intentar convèncer les persones consumidores que estan minimitzant el seu impacte social i mediambiental.

En les campanyes analitzades des de 2019 es repeteixen els reclams de teles produïdes amb materials reciclats, col·leccions amb cotó ecològic o altres matèries primeres orgàniques, i grans cartells amb fotografies d’agricultors en països del Sud Global als quals suposadament ajuden amb les seves produccions.

No obstant això, les col·leccions amb materials reciclats suposen percentatges ínfims en les seves vendes totals, molts reclams se sustenten en conceptes vagos com el de “més sostenible”, i, sobretot, cap d’aquests eslògans ataca la base del problema, la sobreproducció i el sobreconsum.

A través d’aquest estudi pretenem conscienciar sobre alguns dels principals enganys publicitaris de les grans marques: les seves formes de fer greenwashing per vendre més.

Aquesta campanya ha comptat amb finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

Noticies

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Inditex, l'empresa matriu de marques com Zara, segueix transportant enormes volums d'articles de moda ràpida per via aèria, causant un dany considerable al clima. El 2023, les seves emissions de CO2 relacionades amb el transport van augmentar un 37%, assolint un màxim històric. Com que la direcció de l'empresa fa cas omís de la crida de més de 26.000 persones perquè canviï de rumb, ens dirigim ara als accionistes del grup espanyol de moda ràpida.

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Després d'un greu cas de repressió sindical a la fàbrica Özak Tekstil, Levi's va prometre actuar per fer respectar el seu propi Codi de Conducta i defensar els drets laborals. Malgrat les seves promeses Levi's ha donat l'esquena a 400 persones injustament acomiadades mentre fabricaven els seus texans. Davant les noves evidències publicades, la Campanya Roba Neta renova la seva crida a Levi's perquè compleixi el que ha promès i garanteixi els drets laborals.

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

El Centre per a l'Aliança del Treball i els Drets Humans (CENTRAL) va publicar recentment un informe sobre la llibertat d'associació en la indústria de la confecció, i poc després va haver de fer front a una campanya de desprestigi i falses acusacions. La Campanya Roba Neta se solidaritza fermament amb CENTRAL i la recolzarà en la seva lluita contra aquestes falses acusacions.

Pin It on Pinterest