Treball temporal i a domicili impedeix l’organització i manté salaris de pobresa en el sector del calçat d’Indonèsia

03/desembre/2017

Des de la campanya Canvia De Sabates publiquem avui la fitxa tècnica ‘La porta del darrere de la fàbrica. Les condicions laborals al sector indonesi del cuir i el calçat‘. La publicació és el resultat d’una investigació realitzada per l’organització indonèsia TURC, en col·laboració amb les alemanyes Inkota i Südwind, en 4 fàbriques de l’illa de Java i amb prop de 40 treballadores a domicili.

Indonèsia és el quart major fabricant de calçat del món després de Xina, Índia i Vietnam. El 2015 va produir 1.000 milions de parells de sabates, el que equival al 5% de la producció mundial. La disponibilitat de mà d’obra barata va fer que ja a partir dels anys 80 les marques esportives com Nike comencessin a produir calçat en el país.

Les vulneracions de drets laborals a Indonèsia persisteixen sota la constant amenaça de les marques d’abandonar el país. Salaris extremadament baixos, hores extres forçoses, impagaments a la Seguretat Social, i restriccions a la llibertat d’associació no són fets inusuals a les fàbriques. En principi, les empreses només poden recórrer al treball temporal si necessiten personal per un període curt de temps. Així i tot de les 117 persones entrevistades a les fàbriques, només 65 (el 55,6%) eren fixes, mentre que 52 (el 44,4%) eren temporals.

“Les declaracions de treballadors i treballadores són contradictòries a les posicions de representants de les empreses, que davant de tota evidència remeten als alts estàndards de la legislació laboral i a les seves iniciatives de Responsabilitat Social Corporativa“, apunta José Luis Mariñelarena, coordinador de Canvia De Sabates a l’estat espanyol.

Les enquestes a les fàbriques destaquen una gran diferència de condicions laborals entre dues de les fàbriques estudiades: PT Prima Dinamika Sentosa, que ni tan sols permet la llibertat sindical i paga per sota del salari mínim regional, i PT Ecco Indonesia, amb condicions relativament bones. La disparitat es deu al fet que PT Ecco Indonesia ha de complir el Codi de Conducta de la seva matriu a Dinamarca mentre que les fàbriques proveïdores d’aquesta, com PT Prima Dinamika Sentosa, no tenen aquesta obligació. El Codi de Conducta només és aplicable a proveïdors directes.

Per la porta del darrere entra i surt el personal temporal i també el personal a domicili. La situació de vulnerabilitat de les treballadores a domicili entrevistades destaca particularment. A la pràctica, i contradient les estimacions de la marca alemanya Ara –per qui produeixen les entrevistes a través de fàbriques que les subcontracten sense cap acord laboral per escrit- aquestes treballadores reben aproximadament una quarta part del salari mínim, el que no arriba per cobrir les seves necessitats bàsiques. El pagament per peça insuficient i les comandes variables fan que les seves jornades siguin sovint inassolibles. Un terç de les entrevistades van dir que els seus fills i filles havien d’ajudar-los a cosir sabates.

“És imperatiu que les marques de calçat que produeixen a Indonèsia es comprometin seriosament a promoure millores de les condicions de treball al país en comptes d’obstaculitzar-les, ja que, malgrat algunes victòries inicials i l’existència d’abundant legislació laboral, es continuen vulnerant drets humans fonamentals com la llibertat d’associació i el dret a un salari digne“, afegeix José Luis Mariñelarena.

Noticies

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Recordatori a Inditex: Atureu la moda aèria!

Inditex, l'empresa matriu de marques com Zara, segueix transportant enormes volums d'articles de moda ràpida per via aèria, causant un dany considerable al clima. El 2023, les seves emissions de CO2 relacionades amb el transport van augmentar un 37%, assolint un màxim històric. Com que la direcció de l'empresa fa cas omís de la crida de més de 26.000 persones perquè canviï de rumb, ens dirigim ara als accionistes del grup espanyol de moda ràpida.

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Promeses incomplertes: Levi’s es desentén de les persones il·legalment acomiadades a Turquia

Després d'un greu cas de repressió sindical a la fàbrica Özak Tekstil, Levi's va prometre actuar per fer respectar el seu propi Codi de Conducta i defensar els drets laborals. Malgrat les seves promeses Levi's ha donat l'esquena a 400 persones injustament acomiadades mentre fabricaven els seus texans. Davant les noves evidències publicades, la Campanya Roba Neta renova la seva crida a Levi's perquè compleixi el que ha promès i garanteixi els drets laborals.

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

La Campanya Roba Neta condemna enèrgicament l’actual campanya de desprestigi contra una ONG independent de drets laborals a Cambodja

El Centre per a l'Aliança del Treball i els Drets Humans (CENTRAL) va publicar recentment un informe sobre la llibertat d'associació en la indústria de la confecció, i poc després va haver de fer front a una campanya de desprestigi i falses acusacions. La Campanya Roba Neta se solidaritza fermament amb CENTRAL i la recolzarà en la seva lluita contra aquestes falses acusacions.

Pin It on Pinterest